Tarih: 20.10.2016 10:02

Musul Savaşta Yardım Örgütleri Teyakkuzda

Facebook Twitter Linked-in

 

Birleşmiş Milletler´in insani yardımlardan sorumlu yetkilisi Stephen O´Brien, Musul operasyonunda bir buçuk milyona yakın sivilin hedef tahtasında olduğunu söyledi. O´Brien, sivillerin ateş altında kalabileceği, ya da IŞİD tarafından canlı kalkan olarak kullanılabileceği uyarısında bulundu.

Stephen O´Brien, gelecek haftalarda 200 bin sivilin Musul´u terk etmesini beklediklerini de açıkladı. BM´ye göre bu sayı en kötü senaryoda bir milyonu bulabilir ve en az 700 bininin barınacak yere ihtiyacı olabilir. Örgütün en büyük endişesi ise yaşlı, engelli ve hamilelerin durumu.

İnsani yardım örgütlerinden “Save the Children-Çocukları Koruyun” da son 10 günde Musul´dan kaçan 5 bin kadar sivilin Suriye´deki El Hol mülteci kampına ulaştığını, bin kadar Iraklı´nın da Suriye sınırında bekletildiğini açıkladı.

Örgüt, kampın yeni mültecilerin kabulü için yeterli donanıma sahip olmadığına ve hastalık salgını riskinin yüksek olduğuna dikkat çekti. El Hol´deki 16 tuvaleti 9 bin kişinin kullandığı ve temiz suya erişim olmadığı da belirtiliyor.

Türk Kızılayı Başkanı Kerem Kınık da, haber ajansı Associated Press´e yaptığı açıklamada koalisyon güçlerinin, Musul operasyonunun insani açısını yeterince düşünmediğini söyledi. Kınık, Irak Kızılayı ve kuzey Irak´taki yetkililerle birlikte çalıştıklarını da belirtti ve Türkiye´nin bir göç dalgasına hazır olduğunu açıkladı. Yaklaşık 20 kamyon yardım da bölgeye sevk edildi.

Kuzey Irak´ta 20 bin aileye yetecek kampların bir hafta içinde hazır olması bekleniyor. Iraklı ve Kürt yetkililer de Musul´un doğusunda 5 bin çadırlı bir kampın kurulmasında sona geldi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —