Tarih: 07.12.2016 09:10

Obama´dan Son ´Ulusal Güvenlik´ Konuşması

Facebook Twitter Linked-in

 

Başkan Barack Obama, sekiz yıllık yönetiminin terörle mücadelede yürüttüğü taktiksel değişimi Amerika´nın bir kazancı olarak tanımladı.

Son ulusal güvenlik konuşmasını yapan Obama, bu taktiksel değişimi, “IŞİD ve el Kaide´ye karşı mücadelede tüm savaş yükünü yüklenen ülke olmaktan çok uluslu güce dönüştürme” şeklinde niteledi.

Florida´nın Tampa kentindeki MacDill Hava Üssü´nde konuşan Obama, Amerikan Özel Operasyonlar ve Merkez Kuvvetler Komutanlığı´nın çalışmalarını övdü.

Obama, “Görevde olduğum sekiz yıl boyunca, terör örgütleri ve radikallerin Amerika´ya saldırı planlamadığı tek bir gün bile olmadı” diyerek, 20 Ocak 2017´de görevi bıraktığında savaş zamanında iki dönem görev yapmış tek başkan olacağının altını çizdi.

Obama, yönetiminin koalisyonlar inşa etme ve yerel hükümetlerle işbirliği yapmaya yönelik adımları sayesinde 11 Eylül saldırılarının sorumlusu olan el Kaide´nin büyük oranda güç kaybettiğini söyledi.

Obama IŞİD´in de elindeki toprakların yarısından çoğunu kaybettiğini, örgütün eleman toplamada artık zorlandığını belirtti.

'Son 8 yılda hiçbir yabancı terör örgütü topraklarımızda bir saldırı planlamayı ve hayata geçirmeyi başaramadı' diyen Obama, Amerikan askerlerine 'ülkenin güvenliğini koruma' adına gösterdikleri çabalardan dolayı teşekkür etti.

Konuşmasında, görev süresi boyunca terörle mücadelede sağlanan başarılara değinen ve El Kaide lideri Usame Bin Ladin´in öldürüldüğünü hatırlatınca salondan büyük alkış alan Obama, göreve ilk başladığında Irak ve Afganistan´da 180 bin Amerikan askerinin bulunduğunu, şimdiyse bu sayının 15 bine düştüğünü söyledi.

Obama, terör örgütü IŞİD´e karşı sağlanan önemli ilerlemelerden de bahsederken, 'IŞİD´in belini kırıyoruz' ifadesini kullandı. Obama, savaşın iki yılda 10 milyar dolara mal olduğunu belirtirken, bedelin bir önceki yönetimde gösterilen çabalara oranla çok daha düşük olduğunu kaydetti.

IŞİD´e karşı savaşta sağlanan tüm başarılara rağmen işin daha tamamlanmadığını da vurgulayan Obama, son yıllarda Amerika´da en fazla ölüme neden olan saldırıların 'internet yoluyla içeride radikalleşen ve dışlanan bireyler' tarafından düzenlendiğine dikkati çekti.

Obama, konuşmasında isim vermeden, Donald Trump´ın seçim kampanyası döneminde Müslümanlara ülkeye giriş yasağı getirilmesi teklifi ile ´waterboarding´ olarak bilinen, suda boğulma hissi yaratan işkence yöntemine desteğini de hedef aldı.

Yönetiminin her türlü işkence yöntemini yasakladığına işaret eden Obama, 'Değerlerimizi savunmak ve hukukun üstünlüğüne bağlı kalmak bir zayıflık değildir. Bu bizim en büyük gücümüzdür' dedi.

Obama, terörle savaşın İslam´a karşı bir savaş olamayacağının da altını çizerek, 'Özgürlükleri savunmak, bizim bütün Amerikalılar için yaptığımız birşeydir, sadece bazıları için değil' diye konuştu.

Amerika´nın onuruna ´leke´ düşürdüğünü savunduğu Guantanamo cezaevinin kapatılmasının zamanının çoktan geldiğini dile getiren Obama, bunun olması için çaba göstermeye devam edeceğini vurguladı.

Obama, Kongre´ye, IŞİD´e karşı savaşta askeri güç kullanımı için yeni yetki yasası çıkarması çağrısını da yineledi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —