Tarih: 30.05.2017 10:50

Putin´den Paris´e Kritik Ziyaret

Facebook Twitter Linked-in

 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa´nın yeni Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşmek üzere bugün Paris´i ziyaret ediyor. Putin´in seçimlerde aslında desteklemediği bir isim olan Macron´la yapacağı görüşme gelecek yıllar için Rusya-Fransa ilişkilerini şekillendirmede belirleyici olabilir.

Ziyaret, Rus lider açısından Batı ile ilişkilerde yeni bir sayfa açmak ve Macron ile yapıcı bir ilişki tesis etmek açısından bir fırsat sunuyor.

Macron, Rusya´yla ilişkilerin kilit gündem maddelerinden birini oluşturduğu hafta sonundaki G-7 zirvesinin ardından Putin ile görüşen ilk Batılı lider olacak.

Kremlin, ziyaretin Putin ve Macron´un birbirini tanıması ve Ukrayna krizi, Suriye´deki savaş, Rusya´nın Avrupa Birliği ile ilişkileri gibi ihtilaflı konularda birbirlerinin pozisyonlarını daha iyi anlamasına yardımcı olacağını düşünüyor.

Macron, G-7 zirvesi sırasında düzenlediği basın toplantısında, Rusya ile özellikle Suriye konusu başta olmak üzere diyalog içerisinde olma sözü vermişti. Fransız lider, Avrupa ülkelerinin Suriye´nin geleceğiyle ilgili görüşmelere dahil olmaması ama mülteci akını gibi Avrupa´da yaşananların etkilerini hissetmesine işaret ederek bunu bir başarısızlık olarak nitelemişti.

Macron, “Suriye´deki askeri krizden çıkma ve çok daha toplu ve kapsayıcı bir siyasi çözümü inşa etme yolunda değişik bir çerçeve oluşturmak için Rusya ile konuşmalıyız” demişti.

Macron´un seçim kampanyası döneminde Rusya´ya karşı katı tutumu göz önüne alındığında, Putin´i davet etmesi sürpriz olarak değerlendirildi.

Putin de, Macron´un rakiplerinden aşırı sağcı Marine Le Len´i Mart ayında Kremlin´de ağırlayarak seçimlerdeki tercihini belli etmişti. Putin, Macron´un diğer rakibi, 2007-2012 arasında başbakanlık yapan muhafazakar Francois Fillon´la da sık sık görüşürken, Fillon´u deneyimli bir devlet adamı olarak tanımlıyordu.

Uzmanlar ziyaretin Putin´e, Fransa ile önceki Sosyalist Cumhurbaşkanı François Hollande´ın son dönemlerinde giderek gerileyen bağları yeniden ilerletme açısından fırsat sunduğunu belirtiliyor.

Putin geçen Ekim ayında Paris´e planladığı ziyareti, Hollande´ın Rusya´ya Suriye´deki eylemlerinden ötürü savaş suçlamaları yöneltilebileceği iddiasının ardından son anda iptal etmişti. Hollande ayrıca, Paris´te yeni inşa edilen Rus Ortodoks Ruhani ve Kültürel Merkezi´nin açılışına katılmayı reddetmiş ve Rusya ile sadece Suriye konusunu konuşmak istemişti.

Putin´in bugün yapacağı ziyaret kapsamında Sen Nehri yanındaki merkezi ziyaret etmesi planlanıyor. Bölge eski Fransız Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy döneminde insan hakları gruplarının eleştirilerine rağmen Rusya´ya satılmıştı.

Putin ve Macron gün içinde ikili görüşme için biraraya gelecekler ve daha sonra da Rus Çarı Büyük Petro´nun Paris´i ziyaretinin 300´üncü yıldönümü nedeniyle açılan sergiyi gezecekler.

Büyük Petro´nun geniş bir kesimce Rusya´yı modernleştirme ve Batı´ya açma politikaları izleyen bir isim olarak görüldüğü gözönüne alındığında, serginin iki liderin görüşmelerinde ilişkilerin önemi açısından sembolik bir arka plan sunduğu yorumları yapılıyor.

Putin´in dış politika danışmanı Yuri Uşakov, Rusya´nın siyasi temasların mevcut düzeyinden memnun olmadığını söyledi.

Uşakov gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu toplantı hem Rusya hem Fransa için çok önemli” dedi.

İki liderin Ukrayna krizi konusunda Almanya ve Fransa´nın aracılığıyla hazırlanan 2015 Minsk Anlaşması´nı hayata geçirmenin yollarını masaya yatıracağını kaydeden Uşakov, görüşmede ayrıca Suriye konusunda “samimi” bir tartışmanın olacağını bildirdi. Uşakov ayrıca, Manchester´daki saldırının teröre karşı savaşta çabaların birleştirilmesi ihtiyacını ortaya koyduğunu söyledi.

İnsan hakları grupları ise Paris´te Eyfel Kulesi yakınında toplanarak Çeçenistan´da eşcinsellere yapılan ayrımcılığı protesto etti ve Macron´dan bu konuda Putin´e baskı yapmasını istedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —