• BIST 100

    10247,75%-0,86
  • DOLAR

    32,34% 0,35
  • EURO

    34,59% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2396,13% 0,13
  • Ç. ALTIN

    3892,73% 0,00

Sırp Lider Amerika´nın Sesi´nin Haberini Doğruladı

 Sırp Lider Amerika´nın Sesi´nin Haberini Doğruladı

Bosna Hersek´teki iki özerk devletten biri olan Sırp Cumhuriyeti´nin lideri Milorad Dodik, Amerika´nın Sesi Bosna Yayın Bölümü´nün ortaya çıkardığı lobicilik faaliyetini kabul etti. Dodik, Amerika´da lobi faaliyetleri için yaklaşık 30

 

Bosna Hersek´teki iki özerk devletten biri olan Sırp Cumhuriyeti´nin lideri Milorad Dodik, Amerika´nın Sesi Bosna Yayın Bölümü´nün ortaya çıkardığı lobicilik faaliyetini kabul etti. Dodik, Amerika´da lobi faaliyetleri için yaklaşık 30 milyon dolar harcadığını kabul etti

Bosna Sırp Cumhuriyeti´nin lideri olan Dodik, Washington´da faaliyet gösteren lobi şirketlerine yaklaşık 30 milyon dolar ödediğini doğruladı.

Bosna Haber ajansı FENA´nın haberine göre Dodik, “ABD´de son 10 yıldır belli kurumlarla iletişimde olduğumuz zaten bilinen bir konu. Bu sayede geçmişte Sırp Cumhuriyeti olarak kendimizi iyi bir şekilde konumlandırabildik ve bazı sorularla ilgili gerekli açıklamaları yapabildik. Harcandığı süre göz önüne alınırsa bu, o kadar da büyük bir para değil” dedi.

Amerika´nın Sesi Bosna Yayın Bölümü, hafta başında, Dodik´in lobicilik faaliyetlerine 29 milyon 635 bin dolar harcadığını ortaya çıkarmıştı. Haber, yerel basın kuruluşları ve sosyal medyada hızla yayılmıştı.

17 Ocak´ta Amerika Hazine Bakanlığı, Milorad Dodik´e Bosna Savaşı´nı bitiren 1995 Dayton Anlaşmalarının uygulanmasını aktif şekilde engellediği gerekçesiyle yaptırım uygulama kararı almıştı. Yaptırımlarla, Dodik´in ABD sınırları içindeki bütün mal varlığı ve parası dondurulmuştu.

Bosna´da bir zamanlar yaptığı demokratik reformlar nedeniyle desteklenen bir lider olan Dodik´in, son birkaç yıldır Amerika ve Avrupa Birliği ile ilişkileri bozulmaya başlamıştı. Aynı dönemde Bosnalı Sırplar, Rusya ile siyasi ve ekonomik ilişkileri geliştirmeye başlamıştı.

Dodik yakın geçmişte, Sırp Cumhuriyeti´nin bağımsızlığı için çağrı yapmış, yargının meşruluğunu sorgulamış, hatta Sırp askerlerini ülkenin ortak ordusundan çekmişti.

Donald Trump´ın yemin törenine katılmak isteyen Dodik´in diplomatik vize başvurusu, Saraybosna´daki ABD Büyükelçiliği tarafından geri çevrilmişti. Dodik, törene resmi olarak davet edildiğini öne sürmüş, ancak davetin dini ve muhafazakar grupların özel bir kutlaması için olduğu ortaya çıkmıştı.



20.8° / 14.1°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor