Tarih: 24.05.2016 16:44

Sorumlulukların Paylaşılması Çağrısı

Facebook Twitter Linked-in

 

El Cezire TV

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ülke olarak, mülteci sorunuyla başa çıkılabilmesi için sorumlulukların daha adil bir şekilde paylaşılmasını beklediklerini ayrıca mülteci krizinde gerekli uluslararası desteğin kendilerine ulaşmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bu açıklamayı, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından İstanbul´da düzenlenen Dünya İnsani Zirvesi çerçevesinde yaptı. Söz konusu zirve, çatışmalardan ve küresel ısınmadan kaynaklanan insani krizlerle başa çıkmayı hedefliyor. Öte yandan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, 2030 yılına kadar sığınmacı sayısının yarıya indirilmesi için ülkelerin, yardım kuruluşlarının ve sığınmacı veren ülkelerin üzerlerine düşen görevi ifa etmesine ilişkin üstlendikleri sorumluklarına sadık kalmaları yönünde çağrı yaptı.

Zirveyi değerlendirmek için İstanbul´da bulunan muhabirimiz Amir Lafi´ye bağlanıyoruz. Amir, zirve neyi amaçlıyor? .

AMİR LAFİ: Bu zirve, 2. Dünya Savaşı´ndan sonra yaşadığımız bu büyük insani krizlere karşı yapılan ilk organizasyon. Zira dünyada 125 milyon kişi yardıma muhtaç durumda ancak yardım ulaşan kişi sayısı 80 milyonu aşmıyor. Aynı zamanda dünyada 60 milyon sığınmacı ve mülteci var. Bu sayı son 10 yılda ikiye katlanmış durumda. Dünyanın yaşamış olduğu bu insani krizlerin ana sebebi, yaşanan çatışma ve savaşlardır. Nitekim bu çatışmaları sonlandırmak için siyasi bir karara ihtiyaç var. BM´nin bulunduğu duruma bakacak olursak bunun yapılmasının imkansız olduğunu görebiliyoruz.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bu noktaya işaret ederek BM Güvenlik Konseyinin çözüm bulma konusunda yetersiz kaldığını, kararlarını bir an önce düzeltmesi gerektiğini çünkü verdiği kararların mülteci sorununun bu denli artmasına neden olduğunu söyledi. Erdoğan birkaç ülkenin elinde bulunan veto hakkını da eleştirdi. Dünya İnsani Zirvesi, çok sayıda siyasetçiyi bir araya getiriyor. Zirveye devlet başkanı, başbakan ve bakan düzeyinde 60´a yakın siyasetçi katılıyor. Zirvede aynı zamanda uluslararası insani alanda faaliyet gösteren kamu ve özel sivil toplum kuruluşlarıyla yardım kuruluşlarını temsilen 3.000 katılımcı bulunuyor. Zirvede, söz konusu kuruluşlarla siyasetçiler arasında iletişim kurulması ve yaşanan insani krizlere çözüm bulunması için bir platform oluşturulması hedefleniyor.
(Katar,-23.05.2016)El Cezire TV




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —