Tahran´dan Washington´a Yaptırım Tepkisi
İran Dışişleri Bakanı sözcüsü Bahram Ghasemi, “İran uluslararası anlaşmalara bağlılığını kanıtladı fakat tüm durumlara uygun karşılık bekliyor, Amerika Kongresi´nin yaptırımları uzatma kararı anlaşmanın ihlali” dedi.
Tahran, Amerikan Senatosu´nun İran´a yönelik yaptırımları uzatma kararına karşılık vermekle tehdit etti.
İran Dışişleri Bakanı sözcüsü Bahram Ghasemi, “İran uluslararası anlaşmalara bağlılığını kanıtladı fakat tüm durumlara uygun karşılık bekliyor, Amerika Kongresi´nin yaptırımları uzatma kararı anlaşmanın ihlali” dedi.
Bununla birlikte Ghasemi, Tahran´ın nasıl bir karşılık vereceği konusunda net konuşmadı.
Geçen ay İran Dini Lideri Ayatullah Ali Hamaney, yaptırım karar tasarısını nükleer anlaşmanın ihlali olarak algıladığını belirtmiş ve karşılık vermekle tehdit etmişti.
Amerikan Enterprise Enstitüsü´nden Matthew McInnis İran tarafının açıklamasını “blöf yapıyorlar” şeklinde yorumladı. McInnis, “İranlılar anlaşmaya bağlı. Uzun süredir yürürlükte olan İran yaptırımları gibi kanunlar, bu gibi şeyler yenilenebilir” dedi.
Senato´da 99-0 olarak kabul edilen yasa tasarısı Temsilciler Meclisi´nde de 419-1 gibi açık farkla kabul edilmişti. Senato´daki oylamada sadece bağımsız Vermont Senatörü Bernie Sanders oy kullanmadı.
Her iki partiden Kongre üyeleri Amerika´nın İran´a üstünlüğünü devam etmesi gerektiği görüşünde.
Senato çoğunluk lideri Cumhuriyetçi Mitch McConnell, “İran, Ortadoğu´da etkisini artırma çabası içindeyken bu yaptırımları muhafaza etmek önemli” dedi.
McConnell, “Bu yetkiler, İran´ın füze denemeleri, Hizbullah´a desteği ve Suriye rejimine desteğiyle en iyi şekilde mücadele etmek için yürürlükte kalmalı” ifadelerini kullandı.
Başkan seçilen Donald Trump seçim kampanyasında sürekli İran ile varılan nükleer anlaşmayı eleştiriyordu.
Trump Ekim´deki son tartışmada anlaşmayı “tüm zamanların en aptalcası” olarak nitelemişti. Trump, “İran´a kesinlikle nükleer silahlar verecek bir anlaşma, İran bize ‘teşekkür ederim´ şeklinde mektup yazmalı” demişti.
McInnis, “Eğer Başkan Trump, nükleer anlaşma konusunda bütün sorunları çözecek bir anlaşma istiyorsa İran´a ser baskı uygulamak zorunda ve müttefiklerimizle bunu uygulamak durumunda” dedi.
Şimdilik Kongre üyeleri var olan yaptırımları koruyor, ancak İran´a baskıyı artırmak için daha fazla yaptırımı da ihtimal dışı görmüyor.
Demokrat Senatör Robert Menendez´e göre İran bir ihlal olduğunda sonuçlarına katlanacak. Menendez, Amerika´nın güvenliğini tehdit eden silahlanma ve bölgesel istikrarsızlığı hedef alacaklarını söyledi.
Cumhuriyetçi Bob Corker da Başkan seçilen Trump´ın Tahran´ın düşmanca hareketlerine karşı gerekli enstrümanlara sahip olduğunu kaydetti.
Beyaz Saray İran´a yaptırımlar için veto tehdidinde bulunmadı.
Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest, “geçen yasa tasarısına bakacağız” diye konuşmakla yetindi.
Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.
TürkiyeSiyonist emperyalizm ve iki manyak…
En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.
DünyaBir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.
TürkiyeGençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Siyonist emperyalizm ve iki manyak…
Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Genç ASAM
Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı
Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz
Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi
2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?
Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi
Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı
ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi
İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı
Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme
HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı
ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…
Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız
KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'
Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi
İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor
Helal telefon olsa alır mıydın?
Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük
Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025
Milletimizin başı sağ olsun
Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda
Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı
Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor
Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'
Yükleniyor
