• BIST 100

    10183,38%0,24
  • DOLAR

    32,21% 0,14
  • EURO

    35,08% 0,02
  • GRAM ALTIN

    2473,46% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3933,17% 0,00

Tekerlekli Sandalye İçin Büyük Proje

 Tekerlekli Sandalye İçin Büyük Proje

Beyin dalgalarıyla kontrol edilebilen, GPS ile yer bildirimi yapabilen tekerlekli sandalye, Türkiye´deki bir milyonun üzerindeki hastaya “umut ışığı” olacak.

 


Ege Telgraf Gazetesi

Yaşar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü 3. sınıf öğrencileri Ali Selek ve İlker Işık, felçli hastalar için proje geliştirdi. Proje, TÜBİTAK´tan 2209A desteği almaya hak kazandı.

Yaşar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü 3. sınıf öğrencileri Ali Selek ve İlker Işık, elini ve ayağını kullanamayan felçli hastalar için beyin dalgalarını algılayan sensörlü kontrol sistemiyle çalışan tekerlekli sandalye projesi geliştirdi. Yurt dışında çalışmaları sürdürülen benzer projeleri inceleyen Selek ve Işık, çok daha uygun maliyetle ve geliştirilmiş yerli tasarım projesi geliştirip destek için TÜBİTAK´a başvurdu. TÜBİTAK tarafından incelenen 'Tekerlekli sandalyenin beyin dalgalarıyla kontrolü ve GPS ile yer bildirimi' isimli proje, desteklenmeye değer görüldü.

Hastalara Kolaylık

Projeleri tamamlandığında, 1 milyonu aşkın felçli hastanın, büyük yükümlülük gerekmeden kendi başına dolaşabilme şansının ortaya çıkmasını istediklerini belirten Selek, 'Yapacağımız cihaz, genel olarak EEG elektrotları, haberleşme modülü, mikro denetleyici olarak üç temel bileşenden oluşacak. Elektrotlar sayesinde beyinden alınan verinin, mikro denetleyici tarafından işlenmesi ve daha sonra haberleşme modülü yardımıyla bir başka fiziksel alan ile veri alışverişi yapılması şeklinde özetlenebilir. GPS sayesinde de tekerlekli sandalyenin konum belirlenmesi, yön bulmak gibi işlevleri yürütmesini sağlamayı hedefliyoruz.' diye konuştu.

Ülkemizde ve dünyada, tekerlekli sandalyeye mahkûm kalmış birçok insan başka insanların yardımına ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Ali Selek, 'İsteğimiz temel şey, başka insanlara bağımlılığı azaltmak. Bu uygulama ve donanım sayesinde, insanların birey olarak yaşamalarına destek vermek istedik. Felçli hastalar, başkalarına ihtiyaç duymadan günlük yaşantısını gerçekleştirebilecek, tüm yönlere kendi isteği doğrultusunda hâkim olabilecek. Hareket edemeyen, tekerlekli sandalyeyi yönetme kolu ile dahi kontrol edemeyen hastaların da tekerlekli sandalyeye oturduğu zaman düşünce gücüyle sandalyenin kontrolünü sağlamasına olanak sağlamak amaçlarımızdan biri.' dedi. Proje danışmanları Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Mustafa Seçmen ve Yrd. Doç. Dr. Nalan Özkurt ise öğrencilerinin, henüz 3. sınıfta, böyle bir proje üretmelerinin, aldıkları eğitimi göstermesi açısından oldukça önemli olduğunu kaydetti.

Üniversite Desteği

Ali Selek ve İlker Işık, daha önce de cep telefonu ve tabletler yardımıyla kontrol edilebilen akıllı priz tasarlamıştı. Yaşar Üniversitesi Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi, projenin patent başvurusunu yapmış, Bilimsel Araştırma Projesi (BAP) kapsamında 19 bin TL ile öğrencileri desteklemişti. Bilgi ve Teknoloji Transfer Ofisi´nin çatısı altında kurulan Minerva Kuluçka Merkezi de akıllı otomasyon sistemi alanında kendi şirketlerini kurmayı hedefleyen öğrencilere, mobilyasından, kırtasiye gereçlerine, internetten telefonuna kadar tüm donanımlarıyla 1 yıl süreyle kullanabilecekleri ofis tahsis etmişti.(İzmir,Ege Telgraf Gazetesi-24.05.2016)



18.3° / 11.9°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor