• BIST 100

    10208,70%1,62
  • DOLAR

    32,39% 0,12
  • EURO

    34,68% 0,01
  • GRAM ALTIN

    2400,66% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3877,87% 0,00

Tillerson Trump´ın Bütçe Kesintilerinin Arkasında

 Tillerson Trump´ın Bütçe Kesintilerinin Arkasında

Cumhuriyetçi Partili Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham, Dışişleri Bakanlığı bütçesinde yapılması planlanan kesintilerin, tehlikeli ülkelerdeki Amerikan büyükelçiliklerinin güvenliğini tehdit edeceğini söylemişti.

 

Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Kongre´de verdiği ifadede, Trump Yönetimi´nin, Dışişleri Bakanlığı ve yabancı ülkelere yardım bütçelerinde kesintiye gitme önerisini savundu. Tillerson, dış siyasete ilişkin tüm hedeflere ihtiyatlı harcamalarla varılabileceğini söyledi. Tillerson´a, yabancı ülkelere yardım ve diplomasi gibi yumuşak güç olarak tanımlanan alanlara ayrılan ödeneklerin askeri harcamalara aktarılmasının ardındaki gerekçeler soruldu.

Başkan Trump´ın 2018 yılı bütçe tasarısı, Dışişleri Bakanlığı ve Uluslararası Kalkınma Dairesi´nin harcamalarında bu yıl üçte bir oranında kesinti öneriyor. Dışişleri Bakanı Tillerson, bu iki kurumun bütçelerinin son 10 yılda yüzde 60 oranında arttığını, 2017´de tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkarak toplam 55,6 milyar doları bulduğunu söyledi: ”Bu kurumların fonlarının aynı oranda artmaları sürdürülebilir bir durum değil. 2018 mali yılı bütçesi, Dışişleri Bakanlığı´nın ana misyonlarını daha makul bir bütçeyle gerçekleştirme yolu arayacak.”

Trump Yönetimi, yabancı ülkelere yardım ve diplomasi bütçelerini yüzde 32 oranında azaltırken askeri harcamaları arttırmayı öneriyor. Demokrat Partili Kongre üyesi New York milletvekili Eliot Engel, şimdiye kadar bu kadar sorumsuzca hazırlanan bir bütçe görmediğini söylüyor: ”Diplomasi ve kalkınmaya yatırım yapmayı bırakırsak bu bütçenin doğuracağı sonuçlar bize çok pahalıya malolacak. Şimdi önüne geçmediğimiz sorunlar gelecekte bize savaş olarak geri dönecek.”

Cumhuriyetçi Partili Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham, Dışişleri Bakanlığı bütçesinde yapılması planlanan kesintilerin, tehlikeli ülkelerdeki Amerikan büyükelçiliklerinin güvenliğini tehdit edeceğini söylemişti.

Graham, geçen haftaki oturumda, muhtaç insanlardan yardımı kesmenin terörist propagandanın körükleneceği bir ortam oluşturacağını kaydetti: ”Teröristler buna bayılır çünkü Amerika´nın gıda ve eğitim yardımı yapmasından nefret ediyorlar. Terörist bakış açısına göre bu, tam da bünyelerine yeni militan katmaya yarar.”

Kongre üyelerine göre ayrıca yabancı yardımı azaltmak, Amerika´nın küresel alandaki liderlik rolüne de zarar verecek.

Ancak Tillerson, bütçe miktarının, Amerika´nın hedeflerine erişmesindeki en önemli etken olmadığını kaydetti: ”Fonlarda kesintiye rağmen uluslararası kalkınma, küresel sağlık, demokrasi, iyi yönetim girişimleri ve insani yardım gibi alanlardaki lider konumumuzu sürdüreceğiz.”

Dışişleri Bakanı Tillerson, 2018 mali yılı için önerilen 37 milyar 600 milyon dolarlık bütçenin Amerikan halkının çıkarlarını temsil ettiğini, kamuoyunun kaynaklarının sorumlu bir biçimde harcanmasını şart koştuğunu belirtti.



17.7° / 12.2°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor