• BIST 100

    10279,98%0,03
  • DOLAR

    32,31% -0,06
  • EURO

    34,84% 0,14
  • GRAM ALTIN

    2408,92% 0,65
  • Ç. ALTIN

    3895,03% 0,21

Türkiye Önemli Bir Ortak

 Türkiye Önemli Bir Ortak

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ortak basın toplantısında konuşan Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, 'Topraklarında çok sayıda mülteci ağırlayan bir ülke olarak Türkiye, mevcut krizin çözülmesinde insani açıdan old

 

Agerpres

Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, Avrupa Birliği´nin (AB) hâlihazırda karmaşık sonuçları olan bir dizi sorunla karşı karşıya kaldığını, Türkiye´nin ise bu sorunların bir kısmına verilecek cevabın belirlenmesi açısından önemli bir ortak olduğunu söyledi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ortak basın toplantısında konuşan Iohannis, 'Topraklarında çok sayıda mülteci ağırlayan bir ülke olan Türkiye, mevcut krizin çözülmesinde insani açıdan olduğu gibi, göç akınının kontrolü ve insan kaçakçılığı yapan şebekelerle mücadele açısından da kilit rol oynuyor. Bu bağlamda geçen hafta Avrupa Konseyinde varılan mutabakatı olumlu karşıladım ve bunun Türkiye´den Avrupa Birliği´ne girmeyi başaran kaçak göçmenlerin oluşturduğu akının kayda değer bir ölçüde azalmasına veya tamamen bitmesine katkıda bulunacağını ümit ediyorum. Romanya, bu anlaşmaya varılması konusunda çok istekliydi.' dedi.

Iohannis güvenlik ve savunma alanında iki ülke arasında sıkı işbirliği, ayrıca NATO çerçevesinde de ortaklığın söz konusu olduğunu sözlerine ekledi.

Iohannis şunları kaydetti: 'Bu ziyaretimiz, bölgedeki karmaşık jeopolitik bir ortamda gerçekleşiyor. Çözüm bulmamız gereken çok sayıda güvenlik riski ve endişe var. Birlikte stratejik ortaklığın temelinde bu riskleri daha iyi yönetebileceğimize inanıyorum. Vatandaşlarımız güvenlik ve refah istiyor, biz de müşterek gayretlerle bu beklentileri karşılamaya çalışıyoruz.'

Romanya Cumhurbaşkanı ayrıca Türk mevkidaşına son aylarda Türkiye´de meydana gelen saldırılarda ölenler için taziyelerini sunduğunu belirterek bunlara verilecek cevabın 'ortak ve kararlı' olması gerektiğine işaret etti.

İki Cumhurbaşkanı ekonomik konulara ve iki ülke arasındaki sosyal ve kültürel ilişkilere de değindi.

--Iohannis: Karadeniz´de Bir Göçmen Güzergâhının Açılacağına İnanmıyorum--

Romanya Cumhurbaşkanı, Türkiye´den Karadeniz üzerinden Romanya´ya uzanacak bir göç güzergâhının açılacağına inanmadığını ifade ederek buna bir kanıt olarak da Türkiye´nin bölgeyi iyi bir şekilde kontrol ettiğini ileri sürdü.

--Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bükreş´te Cami İnşası Hakkında: Dayanışmamızın En Güzel İfadesi Olur--

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; Bükreş´te bir caminin inşasının 'iki ülke arasındaki diyalogun ve dayanışmanın en güzel ifadesi olacağını' söyledi.

Basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Karşı çıkanların sesini her ülkede duymak mümkün. Bükreş ziyaretim sırasında bu konuyu Sayın Cumhurbaşkanıyla konuştuk. Şu anda yetkililerimiz ruhsat almak için çalışıyor. Kesinleşen bir projemiz de var, fakat şu anda bunu geliştirmek istiyoruz. Bu çalışma, iki ülke arasındaki diyalog ve dayanışmanın en güzel ifadesi olur.' şeklinde konuştu.

Türkiye Cumhurbaşkanı sözlerine şunları ekledi: 'Bize gelince biz de İstanbul´da bir şapelin ve Rumen hacıların barınabileceği bir yerin inşa edilebileceği birkaç arazi belirledik.'

Iohannis ise gerekli ruhsatların alınması için belgeler üzerinde çalışıldığını belirtti.(Romanya,Agerpres-23.03.2016)



19.2° / 10.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor