10 yıldır tartışılan Hayvan Hakları Yasası yeniden güncellendi

10 yıldır tartışılan Hayvan Hakları Yasası yeniden güncellendi

Hayvan Hakları Yasası yeniden güncellendi. Tasarının 2021 Bütçe Yasa Teklifi görüşmelerinin ardından Meclis´te yasalaştırılması planlanıyor. Taslakta hayvanlara kötü muameleye en az iki yıl ceza önerilirken, ev hayvanlarına çip tak?

 

Hayvan Hakları Yasası yeniden güncellendi. Tasarının 2021 Bütçe Yasa Teklifi görüşmelerinin ardından Meclis´te yasalaştırılması planlanıyor. Taslakta hayvanlara kötü muameleye en az iki yıl ceza önerilirken, ev hayvanlarına çip takılması ve sokağa bırakanlara 10 bin TL´ye kadar para cezası verilmesi gibi maddeler yer alıyor.

Hayvanlara yönelik kötü muamele konusu gündemden düşmezken, TBMM´de 10 yıldan beri konuşulan Hayvan Hakları Yasası hazırlığı yeniden güncellendi.

Hürriyet´ten Nuray Babacan´ın haberine göre, biri Çevre Bakanlığı´nın diğeri TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu´nun hazırladığı iki taslak metin üzerinde çalışmaya başlandı. Yasanın, 2021 Bütçe Yasa Teklifi görüşmelerinin ardından Meclis´te yasalaştırılması planlanıyor.

Çevre Bakanlığı´nın yanı sıra AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin ve TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu başkanlığı yapan Mustafa Yel´in koordinatörlüğünde yürütülen çalışmalar, kamuoyundan gelen tepkiler üzerine bir kez daha gündeme geldi.

Zengin´in son MKYK toplantısında, metin içeriği konusunda sunum yaptığı, “Bütçe görüşmelerinin ardından TBMM gündemine getirmeyi planlıyoruz” dediği öğrenildi. “Cumhurbaşkanının da geciktirmeyin artık” dediği belirtildi. Ancak, benzer değerlendirmeler TBMM yeni yasama dönemine başlarken de yapılmış, Hayvan Hakları Taslağı öncelikli düzenlemeler arasına girememişti.

Ekonomin yük tartışması

Çalışmaların, tüm partilerin üzerinde uzlaşmaya vardığı TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu tarafından hazırlanan taslak metin üzerinden yürütülmesi planlanıyor. Çevre Bakanlığı başta olmak üzere belediyelerin sorumlulukları ve ekonomik yükünü arttıracak olan yasal düzenleme için genel bütçeden pay aktarılması gerektiği belirtiliyor. Tartışmalar daha çok maliyet üzerinden yapılıyor.

Çip takılacak, fon aktarılacak

Taslakta daha önce kamuoyuna açıklandığı gibi, hayvanlara işkence ve kötü muamelede bulunanlara farklı cezalar olacak. Örneğin nesli tehlikede olan hayvanı öldürene veya şiddet uygulayana ceza miktarı bir kat daha arttırılacak. Kötü muameleye en az iki yıl ve ertelenmeyen, paraya dönüştürülmeyen ceza öneriliyor. Taslakta, ev hayvanlarına çip takılması ve sokağa bırakanlara da 10 bin TL´ye kadar para cezası verilmesi gibi ileri düzenlemeler de bulunuyor.

Petshop´ların kontrolü, belediyelerin bu konudaki yükümlülüklerinin artırılması, sulak alanların korunması, göçmen kuşların göç yollarının korunması, yasaklı hayvan ırklarının üretilmesine ilişkin cezaların arttırılması sağlanacak. Belediyelerin barınak, kısırlaştırma ve rehabilitasyon merkezi kurması zorunlu hale getirilecek. Barınaklar video kamerayla 24 saat izlenecek. Hayvan hakları fonu kurulması sağlanacak. Emlak ve çevre vergisinin bir kısmının buraya verilmesi zorunlu olacak.

 



Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.

Dünya

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.

Türkiye

Genç ASAM

Staj Programı Başladı

Türkiye

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Genç ASAM

Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı

Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi

Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı

ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı

Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme

HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Fransa, Monako, Belçika, Lüksemburg ve Malta, Filistin Devleti'ni tanıdıklarını duyurdu

Yükleniyor

loading