Tarih: 27.11.2016 14:47

100 Türk öğrenci daha Rusya´da nükleer eğitimi alacak

Facebook Twitter Linked-in

 

Rusya Federasyonu Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi (MEPhI) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oleg Nagornov, Akkuyu Nükleer Güç Santrali´nde (NGS) görevlendirilmek üzere gelecek yıl Türkiye´den 100 öğrencinin daha eğitime kabul edileceğini söyledi.

Nagornov, MEPhI´nin Avusturya´nın başkenti Viyana´da düzenlediği ´Kalkınma ve Güvenlik için Eğitim ve Araştırma´ başlıklı toplantının ardından yaptığı açıklamada, 300 Türk öğrencinin üniversitelerinde eğitim gördüğünü anlattı.

Geçen yıl Türkiye´den nükleer eğitim için öğrenci almadıklarını dile getiren Nagornov, 'Her yıl genelde 100 öğrenci kabul ediyoruz. 2017´de de Türkiye´den 100 öğrenci daha alacağız fakat son rakamlar Rosatom, Akkuyu ve Türkiye arasındaki görüşmelerin ardından kesinlik kazanacak' diye konuştu.

´ÖĞRENCİLERİN YÜZDE 20´Sİ RUSYA DIŞINDAN´

Nükleer enerji santrallerinde çalışacak öğrencilerin çoğunluğunun yüksek lisans düzeyinde eğitim alacaklarını ifade eden Nagornov, eğitim katılan öğrencilerin yüzde 20´sinin Rusya dışından geldiğini aktardı. Nagornov, MEPhI Üniversitesi´nin, Rosatom´un stratejik partneri olduğunu belirterek, öğrencilerin uygulamalı staj yaparak nükleer santrallerde çalışmaya başlayabildiklerini anlattı.

Türkiye´nin yanı sıra Bangladeş, Vietnam, Arjantin ve Peru gibi farklı ülkelerden gelen toplam bin öğrencinin lisans eğitimi aldığına dikkati çeken Nagornov, ABD ve Avrupa´dan ise çok sayıda öğrencinin yüksek lisans eğitimi almak amacıyla üniversitelerine geldiğini kaydetti.

Mersin Akkuyu NGS projesine ilişkin ilk anlaşma 2010 yılında imzalandı. Akkuyu´da yapılacak santral 4 bin 800 megavat kurulu güce sahip 4 reaktörden oluşacak. Santralin 2023 yılında devreye girmesi öngörülüyor.





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —