10 maddede Karadeniz doğal gazı!

10 maddede Karadeniz doğal gazı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın pazartesi günü açıkladığı müjde ile birlikte Karadeniz’de ilk sondajın başlamasının ardından geçen 2 yıllık sürede, toplam rezerv 710 milyar metreküpe yükseldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın pazartesi günü açıkladığı müjde ile birlikte Karadeniz’de ilk sondajın başlamasının ardından geçen 2 yıllık sürede, toplam rezerv 710 milyar metreküpe yükseldi.

Türkiye bu sürede 4 derin deniz sondaj gemisi ve 2 adet sismik araştırma gemisiyle, bölgenin en büyük sondaj ve sismik araştırma gemisi filosuna sahip ülkesi haline geldi. Son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ise Çaycuma-1 sahasında 58 milyar metreküplük doğalgaz rezervi keşfedildiği açıklaması yapıldı. İşte Karadeniz gazının 10 maddede yolculuğu ve önemi:

* 20 Temmuz 2020 yılında Fatih sondaj gemisi ilk keşif çalışmalarına başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 21 Ağustos 2020’de Fatih’in, Sakarya Gaz Sahası’ndaki Tuna-1 lokasyonunda 320 milyar metreküple Türkiye tarihindeki en büyük doğal gaz keşfini yaptığını bildirdi. 17 Ekim 2020’de ise toplam miktar 405 milyar metreküpe yükseldi.

* Geçtiğimiz günlerde Sakarya Gaz Sahası’ndaki değerleme çalışması ile ilgili birtakım açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, değerlemenin DeGolyer & MacNaughton firması tarafından yapıldığı bilgisini paylaştı.

* Bu çalışma sonucunda 540 milyar metreküplük rezervin 652 milyar metreküp olarak revize edildiğini anlatan Dönmez, “Sakarya Gaz Sahası’ndaki ilave miktarla birlikte rezerv 710 milyar metreküp oldu” diye konuştu.

* 2021 yılında Fatih, Amasra-1 kuyusunda sondaja başladı. Haziran ayında gelen haberle, Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküp gaz keşfedildiği duyuruldu. Karadeniz’deki toplam rezerv 540 milyar metreküpe yükseldi. Bu dönemde Karadeniz gazının karaya çıkış noktası Filyos Doğalgaz İşleme Tesisi’nin temelleri atıldı.

* Filyos İşleme Tesisi, denizin altından gelen gazın 170 kilometrelik hattan geçerek ulaşacağı ilk durak olacak. Buradan 36 kilometrelik bir başka hatla Botaş’ın tesisine gönderilecek.

* BOTAŞ’ın ulusal sistemine aktarılacak gazın tüm Türkiye’ye gönderilmesi planlanıyor. İlk etapta günlük 10 milyon metreküp gaz sisteme verilecek. Yani bir ile ya da ilçeye değil tüm sisteme aktarılmış olacak. Bu da yaklaşık yıllık bazda 3.5-4 milyar metreküpe denk gelecek.

* Sakarya Sahası Gaz Yakma Töreni’nin ardından 29 Temmuz’da Türkali-2 tespit kuyusunda ilk kuyu akış testi tamamlandı. 2021 yılı temmuz ayında Türkali-2 tespit kuyusunda ilk kuyu akış testi tamamlanırken; bu yılın mart ayında ise doğal gazı karaya ulaştıracak ünitenin ilk kaynağı hayata geçirildi.

* Haziran ayı itibarıyla doğalgazı taşıyacak boruları deniz tabanına yerleştirecek Castoro gemisi, deniz tabanına ilk boruyu indirdi.

* MOBEN Danışmanlık ve Araştırma Kurucusu ve Enerji Uzmanı Emin Emrah Danış, Türkiye’nin kendi doğalgazını üretmesinin önemini şu sözlerle açıkladı: “Hem arz güvenliğine ciddi katkı sağlayacak hem de tüketicilerin daha uygun fiyatlarla doğalgaz tüketmeleri gerçekleşmiş olacak.”

* Türkiye’nin 2025-2026 yılları arasında Rusya ve İran ile Doğalgaz kontratları bitecek. Bu kontratlarda Türkiye’nin kendi gazını üretmesinin müzakerelerde elini güçlendirmesi bekleniyor. Bölgede sismik çalışmalar devam ediyor. Yeni rezerv artışlarının gelmesi muhtemel.

 



"Filin zücaciye dükkanına girmesi" öncesinde "çift kutuplu dünya" hayali

Mayis Alizade

Dünya

Paşinyan Moskova'ya "Ya Herro ya Merro" demeyi sürdürüyor

Mayis Alizade

Trump'tan Putin'e yeni mesajlar: Yeni bir diplomasi dönemi mi?

Mayis Alizade

Dünya

MİT, Reyhanlı'daki terör saldırısının faillerinden Muhammed Dib Koralı'yı Suriye'de yakaladı

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), 2013'te Reyhanlı'da 53 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısının faillerinden Muhammed Dib Koralı'yı Suriye'de yakaladı.

Dünya

"Filin zücaciye dükkanına girmesi" öncesinde "çift kutuplu dünya" hayali

Paşinyan Moskova'ya "Ya Herro ya Merro" demeyi sürdürüyor

Trump'tan Putin'e yeni mesajlar: Yeni bir diplomasi dönemi mi?

MİT, Reyhanlı'daki terör saldırısının faillerinden Muhammed Dib Koralı'yı Suriye'de yakaladı

Türkiye, Suriye'ye enerji tedarikini artıracak

“Türkiyesiz Cennete Bile Gitmem”

İran uzmanı Talebi: İran ve Suudi Arabistan arasındaki bu "acı ve tatlı paradoksal yakınlaşma", bölgenin geleceği açısından kritik bir döneme işaret ediyor

İsrailli gazeteci Gurevich: Türkiye ile İsrail arasında herhangi bir gerilim yaşanma ihtimali görmüyorum

Milli Uçak Gemisi (MUGEM)'le değişecek jeopolitik dengeler

Trump, Rusya ve Azerbaycan: 20 Ocak sonrası dünyada neler değişecek?

Sözlü baskılar yaptırımlara dönüşür mü?

Nikol Paşinyan'ın yenilgiden sorumlu tuttuğu general hapse atıldı

Nazım’ı küçük yaşta görmek ve tanımak kaderimde varmış

ÇAĞDAŞ İNSAN İLKEL İNSANDAN NE KADAR FARKLI?

BAŞAKŞEHİR KAYMAKAMINA ZİYARET

Uçak trajedisini geride bırakıp, kara sınırı trajedisiyle devam ederken...

Kapalı sınırlardan ölüme uçmak... Azerbaycan yolcu uçağı, neden Çeçenistan'ın başkentine inemeyip de Hazar Denizi'nin doğu kıyısında yere çakıldı?

2025'te dünya nereye gidiyor? Trump'ın dönüşü ve Ukrayna savaşının geleceği

Suriye'deki PKK tünelleri

Erzincan ve Erzurum petrol heyecanı... Denizden sonra şimdi sıra karada

ABD, Çin ile rekabetini nasıl kaybediyor?

Prof. Dr. Hasan Oktay: Trump yemin edip koltuğa oturana kadar Ukrayna krizi daha da derinleşecek

"Gülmeyi hepten bırakmış gibiyim…" Putin, yıllık basın toplantısında neleri itiraf etti?

"Vefa"nın sadece bir semt ismi olmadığını kanıtlamak için... Silah almak mı?

“TÜRK’ÜN DERGİSİ KIBRIS ÖZEL SAYISI

Suriye denkleminde son durum

"Suriye, Türk himayesine giriyor"; "İsrail ve Türkiye çıkarları Suriye'de çatışıyor"

"Erdoğan'ın ısrarcılığı, Colani'nin başarılı olup olmayacağı netleşmeden Suriye haritasında değişikliğe neden olabilir"

"Erdoğan'ın Türkiye'si, herhangi bir büyük devletin yaptığından daha fazla iş yaptı"

Esad sonrası Suriye: Rusya'nın Ortadoğu'da kriz stratejisi ve Türkiye'nin yanıtı

Yükleniyor