• BIST 100

    10183,38%0,24
  • DOLAR

    32,21% 0,14
  • EURO

    35,08% 0,02
  • GRAM ALTIN

    2473,46% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3933,17% 0,00

2014 Türk-Alman Bilim Yılı Başladı

2014 Türk-Alman Bilim Yılı Başladı

‘Bilim Ulusları Birbirine Bağlar’ sloganıyla açılan Türk-Alman Bilim Yılı kapsamında iletişim, nano ve biyoteknolojiler, yenilenebilir enerji gibi konular ağırlıklı olarak irdelenecek.

Almanya ile Türkiye arasındaki bilim ve araştırma işbirliğini geliştirmek için ilan edilen 2014 Türk-Alman Bilim Yılı başladı. Almanya Federal Bilim ve Araştırma Bakanlığı ile Türkiye Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, yıl boyunca düzenlenecek etkinliklerle iki ülke arasındaki bilimsel işbirliğine yeni bir ivme kazandırmayı amaçlıyor.

Federal Bilim ve Araştırma Bakanı Johanna Wanka ve Türk meslektaşı Fikri Işık’ın katılımıyla başlatılan etkinlikler kapsamda bilim ve araştırma işbirliğini içeren bir dizi anlaşmaya imza atıldı. Düzenlenen törende konuşan Johanna Wanka, iki ülkenin de üniversitelerarası işbirliği ile ortak bilimsel araştırmalara çok büyük önem verdiğini, nitekim şu anda üniversiteler arasında 848 ortak bilimsel çalışma olduğunu söyledi.

Türkiye ile olan çok yakın akademik ilişkilerin Hitler döneminde Almanya’dan kaçmak zorunda kalan bilim insanlarının Türkiye’ye davet edilmesiyle başladığını hatırlatan Wanka, İstanbul’da geçen yıl kurulan Türk Alman Üniversitesi’nin iki ülke arasında çok önemli bir işlev gördüğünü belirtti. Söz konusu üniversitede hukuk, mekatronik ve işletme dallarında 130 öğrenci öğrenim görüyor.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ise konuşmasında Türk-Alman Bilim Yılı kapsamındaki etkinliklerinin iki ülkedeki bilim çevreleri ve kurumların kendilerini geliştirmesini sağlayacağını, aynı zamanda yapılacak bilimsel araştırma ve yatırımların ‘Türkiye`nin bulunduğu coğrafi konum nedeniyle üçüncü ülkeler için de verimlilik ve yeni olanaklar’ anlamına geldiğini söyledi.

Almanya’da yaşayan Türk kökenli gençlerin artık akademik eğitimden de geçtiğini belirten bakan, girişimci ve akademisyen sayısının da ciddi derecede arttığını ifade etti. Bakan Işık yaşadıkları ülkelerde iyi eğitim alan Türk kökenli gençleri ‘büyük bir potansiyel’ olarak tanımlarken, bu gençlerin Türkiye ve Almanya arasındaki bilimsel ilişkilere yeni bir boyut ve derinlik kazandıracaklarını belirtti.

‘Bilim Ulusları Birbirine Bağlar’ sloganıyla açılan Türk-Alman Bilim Yılı kapsamında iletişim, nano ve biyoteknolojiler, yenilenebilir enerji gibi konular ağırlıklı olarak irdelenecek.

Ayrıca Alman ve Türk üniversitelerinde yıl boyunca çok sayıda konferans ve özel etkinlikler düzenlenecek.



23° / 13.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor