• BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19

2017´de HIV ve AIDS Alanında Önemli Gelişmeler Kaydedildi

2017´de HIV ve AIDS Alanında Önemli Gelişmeler Kaydedildi

2017´de AIDS aşısıyla ilgili çalışmalarda da önemli kazanımlar elde edildi. İkinci büyük aşı denemesi, Afrika´da devreye girdi. Uzmanlar, aşı geliştirme sürecini tamamlamayı ve ilaç tedavisi ve diğer önlemlerle AIDS´in kökünü ku

 

2017, tıbbın bazı dallarında olağanüstü gelişmelere sahne olurken kimi alanlarda da önlenebilir gerilemelerin yaşandığı bir yıl oldu.

2017´de tıpta yaşanan en önemli gelişmelerden biri HIV ve AIDS alanındaydı. Dünya Sağlık Örgütü, AIDS´e yol açan HIV virüsünü taşıyanların yarısından fazlasının ilaç kullanarak hastalığı kontrol altında tuttuğunu açıkladı. Bu ilaçlar, AIDS´in yayılmasını önlemede kilit önem taşıyor.

Ulusal Sağlık Enstitüleri´nden Doktır Anthony Fauci, “Son birkaç yıldır bu ilaçların sadece hayat kurtardığını değil, aynı zamanda ilacı kullanan kişinin kanındaki HIV seviyesini çok ciddi ölçüde düşürdüğünü görüyoruz. Tespit edilebilir virüs seviyesi o kadar düşüyor ki, kişinin bir başkasına HIV bulaştırması imkansız hale geliyor,” diyor.

2017´de AIDS aşısıyla ilgili çalışmalarda da önemli kazanımlar elde edildi. İkinci büyük aşı denemesi, Afrika´da devreye girdi. Uzmanlar, aşı geliştirme sürecini tamamlamayı ve ilaç tedavisi ve diğer önlemlerle AIDS´in kökünü kurutmayı umuyor.

Pakistanlı müzisyen Salman Ahmed 2017´de ailelerin çocuklarına çocuk felci aşısı yaptırmalarını sağlamak amacıyla bir kampanya başlattı. 2017´de çocuk felci teşhisi konulan 16 çocuk, Pakistan ve Afganistan´da yaşıyor. Virüs, bir zamanlar tüm dünyada binlerce çocuğu felç ediyordu.

Doktor Flavia Bustreo, Nisan ayındaki Dünya Aşı Haftası´ndan hemen önce aşıların önemini vurgulayan bir açıklama yaptı: “Aşılar, hastalıklara karşı elimizde bulunan en güçlü silahlar.”

Aşılara yönelik en büyük tehditse yalnış bilgilenme ve hastalıklara karşı kayıtsız kalma. Çocuk felci gibi hastalıklar, ülkelerin büyük çoğunluğunda kamuoyunun hafızasından siliniyor. Irene Pi gibi eylemcilerse aşılar hakkında hatalı bilgi yayıyor: “Otizm, üç yaşından küçük çocuklara aşı yapılması nedeniyle ortaya çıkıyor.”

Minnesota eyaletinde patlak veren kızamık salgınından aşı karşıtları sorumlu tutuluyor. Oysa salgın, kızamık-kızamıkçık-kabakulak karma aşısıyla önlenebilirdi.

Minnesota Çocuk Hastanesi´nden Patsy Stinchfield, “Salgından aşı karşıtı hareketin sorumlu olduğunu söyleyebilirim. İnsanlar yanlış bilgilendiriliyor. Kızamık-kızamıkçık-kabakulak karma aşısıyla otizm arasında bağlantı olduğunu iddia ediyorlar. Böyle bir bağlantı yok, bilim bunu kanıtladı,” diyor.

Kızamık salgını, Avrupa´da 15 ülkeye yayıldı ve 35 çocuğun ölümüyle sonuçlandı.

Doktor Fauci, “Kızamık basit bir hastalık değildir. Kızamık salgınları kimilerinin çok ciddi komplikasyonlarla karşılaşmasına neden olur,” diyor.

Gerek kadınlar gerekse erkekler için büyük fark yaratan bir aşıysa insan papilloma virüsünün yol açtığı rahim ağzı kanserlerinin büyük çoğunluğunu önleyen HPV aşısı. Gelişmekte olan ülkelerdeki kadınlarda en sık görülen ikinci kanser türü, rahim ağzı kanseri. HPV aşısı aynı zamanda oral kanser yani ağız kanserini de önlüyor.

Aşı, HPV virüsünün yayılmasına engel oluyor. Kamu sağlığı uzmanları ve kadın hakları savunucuları, gelişmekte olan ülkelerde aşının yaygın biçimde kullanılması için çağrıda bulunuyor.



17.1° / 12.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor