3 Medeniyeti Yaşatacak Kule

3 Medeniyeti Yaşatacak Kule

Edirne´ye adını veren Roma İmparatoru Hadrianus döneminden günümüze kalan nadide eserlerden, 3 medeniyete ev sahipliği yapmış “Makedonya Saat Kulesi” restorasyon için Kültür ve Turizm Bakanlığının 2018 yatırım programına girmeye h

 

Türkiye´nin Avrupa´ya açılan kapısı, 8300 yıllık tarihiyle adeta bir açık hava müzesi olan Edirne´de, Roma Dönemi´nde surların dört köşesindeki kulelerden günümüzde ayakta kalan tek eser Makedonya Saat Kulesi için 2018 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düğmeye basılıyor.

Bütün olarak şehre ismini veren Roma İmparatoru Hadrianus döneminden günümüze kadar olan süreçte Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinin hem kulede hem de çevresindeki ören yerinde anlatılacağı proje bitiminde Edirne turizmine büyük katkı sağlaması hedefleniyor. En üst kısmında bir de seyir terası düşünülen kuleyle ilgili projenin, bakanlığın 2018 yatırım programına hazırlandığını ifade eden İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, “Projeyle ilgili çalışmalar devam ediyor. Ocak ayı sonunda proje müellifi işlerini tamamladıktan sonra ve bakanlığın da uygun görmesiyle inşallah 2018 yılında bakanlığın programına girmiş olacak.” dedi. 

Projenin Edirne´nin tarihini yansıtacağını ve bu nedenle büyük bir kapsamı olduğunu dile getiren Hacıoğlu, “Edirne´nin adının konulduğu ilk günden bugüne kadar geçen süre tamamıyla bir ören yeri olarak yansıtılacak. Proje büyük bir proje. İlk etapta ‘Makedonya Saat Kulesi ve Ören Yeri´ gerçekleştikten sonra ikinci aşama bu ören yeriyle Üç Şerefeli Cami arasında kalan yerlerin kamulaştırılması gündemde. Tescilli bir bina olan Ziraat Bankası hariç yaklaşık 40 civarında yer kamulaştırılıp nihai hedefe ulaşılmış olacak.” diye konuştu. Kule´nin hem Roma, hem Bizans hem de Osmanlı katkısıyla günümüze kadar ayakta kaldığını söyleyen Ahmet Hacıoğlu, “Zaten Roma Dönemi´nin surlarının bir ayağıdır burası. Bugün ayakta kalan tek ayağıdır. Dolayısıyla 3 medeniyetin katkısı olduğu, aynı zaman da ören yeri olması hasebiyle özellikle Balkanlar´dan ve Avrupa´dan çok sayıda ziyaretçi çekeceğini düşünüyorum. Bu anlamda bakanlığımızın yaptığı bu çalışmanın amacına hizmet edeceğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu. 

Projenin içeriğinden de bahseden İl Kültür ve Turizm Müdürü Hacıoğlu, “Edirne´ye adını veren Hadrianus´tan beri gelen süreç yansıtılacak. Edirne Roma İmparatoru Hadrianus tarafından kuruluyor ve büyütülüyor. Daha sonra başka medeniyetlerin de etkisi altında kalıyor. Ama Edirne´yi Edirne yapan ve adını veren Roma İmparatoru Hadrianus´tur. Ondan sonraki dönemde Bizans ve Osmanlı medeniyetini özellikle kulede dört aşama halinde yansıtacağız. Saat kulesine en alttan giren bir insan üstteki seyir terasına çıkana kadar Roma´yı, hatta Trakları, Bizanslıları ve Osmanlı medeniyetinin de görkemini yaşayıp görerek üst kattaki terasa çıkacak. Diğer alanlar zaten ören yerinin kendi içinde olan bölümler. Şapeli, buz deposu ve seyir terasları olacak. Bir bütün olarak Edirne turizmine çok büyük değer katacak.” ifadelerini kullandı.

Makedonya Saat Kulesi

Roma İmparatoru Hadrianus tarafından kurulan Hadrianopolis´i çevreleyen surların dört köşesindeki kulelerden asıl adı Makedonya Kulesi olan kule (Saat Kulesi) günümüze ulaşan tek örnek durumundadır. Edirne valilerinden Hacı İzzet Paşa´nın kule üstüne yaptırdığı ahşap katlar ve koydurduğu saatler sonrasında burası (1866-1867) “Saat Kulesi” olarak anılmıştır. Buradaki saat uzun süre “Millet Saati” olarak da adlandırılmıştır. 1894 yılında ahşap katlar indirilmiş ve yerine kâgir üç kat inşa edilmiştir. Fransa´da yaptırılan yeni saatler ise kulenin yapımından iki yıl sonra konulmuştur. Kule çevresinde sürmekte olan kazılarda Roma Dönemi buluntularına rastlanmaktadır. Kulenin batı yönünde surlardan kalan son parçalardan örnekler bulunmaktadır. (Edirne Hudut Gazetesi-27.11.2017,Edirne)



Terörsüz Türkiye’ meselesi konuşuldu

Avrasya Bir Vakfı Gençlik Merkezi’nce düzenlenen ‘Divan Sohbeti’nde “terörsüz Türkiye” meselesi konuşuldu.

Türkiye

BELARUS BAŞKONSOLOSU VAKFIMIZI ZİYARET ETTİ

Belarus İstanbul Başkonsolosu İlya Adarchenko ile Başkonsolos Yardımcısı Mehdizade Mehriban vakfımızı ziyaret etti.

Türkiye

GENÇLERDEN 19 MAYIS BULUŞMASI

Avrasya Bir Vakfı Gençlik Merkezimiz tarafından “19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik Bayramı” dolayısıyla vakıf merkezimizin bahçesinde özel bir program düzenlendi.

Türkiye

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun

Türkiye

Terörsüz Türkiye’ meselesi konuşuldu

BELARUS BAŞKONSOLOSU VAKFIMIZI ZİYARET ETTİ

GENÇLERDEN 19 MAYIS BULUŞMASI

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun

Türk Mallarını Rumlaştırma Tuzağı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Trump'ın görüşmesi dünya basınında

Ukrayna'nın Kursk ısrarı: Ordu ikinci kez Rus topraklarında

Çin, Japonya, Güney Kore ve 10 ASEAN üyesi ülke, artan ticaret korumacılığına karşı ortak bildiri yayınladı

Bilim insanları elektrik ileten yeni bakteri türü keşfetti

Yapay zekâ sosyal etkileşim testini geçemedi

TEKNOFEST 10 milyon 688 bin kişiyi havacılık, uzay ve teknolojiyle buluşturdu

3 MAYIS TÜRKÇÜLER GÜNÜNÜ UNUTMADIK

MAVİ VATAN GÜNDEMDEN HİÇ DÜŞMEMELİ

GENÇLİK MERKEZİMİZ TİMSAL KARABEKİR’İ ZİYARET ETTİ

ABD, Suriye yönetimiyle normalleşme için ön koşullarını açıkladı: Yaptırımlar hafifletilebilir

Trump'a göre, Rusya'nın Ukrayna'yı ele geçirmemesi büyük bir taviz

Ticaret geriliminde 'toplantı muamması': Trump "görüştük" dedi, Çin reddetti

Tarife gerilimi küresel ekonomide resesyon endişelerini körükledi

İsrail ordusunda isyan büyüyor: 'Gazze’de ne kaldı ki hala bombalıyorsunuz?'

Gizli operasyon ifşa oldu: Esad, Suriye’den para ve gizli belgeleri böyle kaçırmış

Siyasette ‘ishâl-i fem’ salgını

Aliyev’den KKTC’ye destek: Her zaman yanlarındayız

ABD, Çin'e yönelik tarifeleri artırırken, diğer ülkeler için ek tarifeleri 90 gün süreyle durdurdu

Rusya’dan Ukrayna’ya İHA saldırıları: 12 yaralı

Bayraktar TB2 gerçekleştirdiği manevrayla dünya havacılık tarihine geçti

Suriye'de örtük savaş

Ah Olric, nedir bu ergen siyaseti!

TÜRK DÜNYASININ ‘BAŞBUĞ’UNA SAYGI

AVRASYA BİR VAKFI VE ASAM’DAN CHP’YE KINAMA

Harakiri, CHP ve ‘akıl tutulması’

Yükleniyor