Tarih: 25.04.2022 08:37

350 milyon euroluk skandal: Ambargoya karşın Rusya´ya silah sattılar

Facebook Twitter Linked-in

 

2014´teki Kırım işgalinin ardından Rusya´ya silah ambargosu kararı alan Avrupa Birliği´nin, yasağa karşın Moskova´ya yüzlerce milyon euroluk silah sattığı iddia edildi. 350 milyon euro değerindeki silahların bazılarının Ukrayna işgalinde de kullanıldığı iddialar arasında.

İngiliz The Telegraph gazetesinin iddiasına göre, Avrupa ülkeleri Rusya´ya yönelik silah ambargosunu deldi, Moskova´ya başta Almanya ve Fransa´dan olmak üzere yüzlerce milyon euro değerinde silah gönderildi.

2014 yılında Rusya´nın Kırım´ı ilhakı sonrası Moskova´ya yönelik silah ambargosu kararı alan AB, üye ülkelerin Rusya´ya satış yapmasına yasak getirmişti.

Yasağın, 2014 yılı öncesinde imzalanmış satış anlaşmalarını kapsamadığı, bu açığı kullanan Avrupa üyelerinin yüzlerce milyon dolarlık silah sattığı ifade ediliyor.

TOPLAM DEĞER 350 MİLYON EURO´YU BULDU

10 AB üyesi ülkeden Moskova´ya satılan silahların toplam değerinin 350 milyon euroyu bulduğu bildirildi.


EN ÇOK ALMAN VE FRANSIZLAR SATTI

Satışın yüzde 78´i Alman ve Fransız firmalar tarafından gerçekleştirildi.

Fransa´nın Rusya´ya 152 milyon euroluk silah sağladığı, Avrupa komisyonunun ambargodaki yasal açığı bu ay içinde kapattığı gelen haberler arasında.

 

/resimler/2022-4/25/0839026325118.jpg

 

2015 ve 2020 arasında, Fransa ve Almanya´nın yanı sıra İtalya, Avusturya, Bulgaristan, Çekya ve Birleşik Krallığın da Rusya´ya silah sağladığı ifade ediliyor.

SİLAHLAR UKRAYNA´DA KULLANILDI MI?

Aralarında bombalar, roketler ve füzelerin de bulunduğu bu silahların Ukrayna işgalinde de kullanıldığı sanılıyor.

Avrupa Birliği´nin, doğalgaz ödemeleri için de Rusya´ya günde 1 milyar euro ödediği biliniyor.

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —