• BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19

5 yaşındaki Eren, ABD´deki üstün zekalılar okuluna tam burslu girdi

5 yaşındaki Eren, ABD´deki üstün zekalılar okuluna tam burslu girdi

Amerika´daki üstün zekalılar okulu Edison Regional Gifted Center´a ilk kez bir Türk tam bursla kabul aldı. Devletin yaptığı ve sadece 28 öğrenci alınacak sınavda 3 bin 500 öğrenci yarıştı. 153 IQ´suyla 5 yaşındaki Eren Akdoğan birin

Amerika´daki üstün zekalılar okulu Edison Regional Gifted Center´a ilk kez bir Türk tam bursla kabul aldı. Devletin yaptığı ve sadece 28 öğrenci alınacak sınavda 3 bin 500 öğrenci yarıştı. 153 IQ´suyla 5 yaşındaki Eren Akdoğan birinci oldu.

IBM´de bulut bilişim ve yapay zeka alanında çalışmalar yapan Erman Akdoğan ile Bilişim Uzmanı Esra Serin Akdoğan çifti, 5 yaşında Eren ve 3 yaşında Deniz adında 2 çocuğuyla ABD Chicago´da yaşıyor.

Birinci oldu

ABD´de devletin yılda bir kez üstün zekalı çocukları belirlemek için yaptığı ´Regional Gifted Centers Admissions Testing´ sınavına Eren´i devam ettiği James G. Blaine kreşindeki öğretmenleri yönlendirdi. Eren, 3 bin 500 adayın yarıştığı sınavda ABD´nin üstün zekalılar eğitiminde en prestijli okuluna alınacak 28 kişi içinden birinci olmayı başardı.

Okuldaki ilk Türk

Sözcü´de yer alan habere göre; Edison Regional Gifted adlı üstün zekalılar okuluna şimdiye kadar kabul edilen ilk Türk olan Eren´in babası Erman Akdoğan, 'ABD´de doğan Eren, 2 ile 4.5 yaş arasında Türkiye´deydi. Geçtiğimiz ağustos buraya geldi. Anadili İngilizce değil ve hiçbir hazırlığı da yoktu. Çok umutlu değildik. Aileler, bu sınav için çocuklarını 2 yaşında kurslara gönderiyormuş. Eren rekor kırarak, birinci olunca herkes çok şaşırdı' dedi.

´Robot mühendisi olmak istiyor´

Baba Erman Akdoğan sözlerini, 'Eren´in, süper kahramanı Süperman değildi. Süper kahramanı, ´Kötü adamları kovalayan, büyük komutan´ dediği Atatürk´tü. Meraklı, çok soru soran bir yapısı var. Kitaplar, futbol, basketbol, satranç, canlılar, doğa olayları ve robotlarla çok ilgili. 3 yaşında, ´Robot mühendisi olacağım´ dediğinde de şaşırmıştık' diye tamamladı.

Eren´in kazandığı okulun özellikleri ise şu şekilde sıralanıyor:

– ABD eğitim sistemindeki en başarılı ilk ve ortaokul yapısı.

– 45 yıldır zeka testi sonuçlarıyla özel öğrencileri seçiyor.

– Eğitimde en prestijli ödül Blue Ribbon´u kazanmış.

– Okulda halen üstün zekalı 275 öğrenci okuyor.

– Anaokulundan 8´inci sınıfa kadar hızlandırılmış müfredat var.

– Ekonomi, siyaset, hukuk, felsefe, kodlama eğitimi de veriliyor.AV– Dersler keşfetme, sorgulama, problem çözme odaklı yapılıyor.

– İngilizce ve Fransızca eğitimde, ilaç farkındalığı gibi dersler de var.



17.1° / 12.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor