• BIST 100

    10171,09%-0,02
  • DOLAR

    32,29% 0,11
  • EURO

    35,00% 0,09
  • GRAM ALTIN

    2450,83% 0,20
  • Ç. ALTIN

    3912,88% 0,00

“Rusya ve Türkiye, IŞİD’e karşı işbirliği yapmalı”

 “Rusya ve Türkiye, IŞİD’e karşı işbirliği yapmalı”

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, IŞİD’ın Irak’taki eylemlerini değerlendirdi. Lavrov, Irak’taki duruma, Batı’nın ‘maceracı politikaları’nın neden olduğunu söyledi. Ankara Politikalar Merkezi Başkanı Hasan Kanbolat, Rusya’nı


Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Irak’taki duruma, Batı’nın ‘maceracı politikaları’nın neden olduğunu söyledi. Terör örgütü Irak-Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Irak’ın Musul kentini ele geçirmesiyle başlayan ve kentteki Türkiye Başkonsolosluğu’na baskın düzenlenmesiyle devam eden gelişmeleri değerlendiren Sergey Lavrov, Irak’taki durumu, “ABD ile İngiltere’nin, ‘maceracı politikaları’nın kontrolden çıkıp iflas ettiğini gösteren bir tablo” olarak değerlendirdi.

Rusya`nın BM Daimi Temsilcisi Vitaliy Çurkin ise, Irak`taki sorunun temelinde, işgalin ardından ülke tam yapılanmadan ABD`nin birliklerini çekmesi olduğunu söyledi.

Musul’da Türk diplomatların alıkonulmasının ardından Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise IŞİD sert bir dille kınandı.

Ankara Politikalar Merkezi Başkanı Hasan Kanbolat, Rusya’nın IŞİD’e yönelik politikasını RS FM’de değerlendirdi.

“RUSYA DA SELEFİ KAYNAKLI TERÖRDEN ACI ÇEKİYOR”

IŞİD başta olmak üzere dünyanın farklı bölgelerinde Selefi örgütlerin son dönemde vahşi eylemler gerçekleştirdiğini ifade eden Kanbolat, Rusya’nın da Selefi kaynaklı terörden acı çeken ülkelerden biri olduğunun altını çizdi. Rusya’da etkili olan terörün İslami kaynaklı değil, Selefi kaynaklı olduğuna dikkat çeken Kanbolat, Rusya’nın Türkiye başta olmak üzere nüfusun çoğunluğu Müslüman olan ülkelerle işbirliğine gitmesi gerektiğini kaydetti. Kanbolat, “Gerek IŞİD, gerek IŞİD’in içinden çıktığı El Kaide, gerek yine El Kaide’nin içinden çıkan El Nusra ve Boko Haram, hep Selefi ideolojisine dayanan örgütler. Onun için bizim Selefizmi anlamamız ve Selefizmin bu vahşi yapılanmasını daha iyi tahlil etmemiz lazım. Bundan acı çeken ülkelerden biri de Rusya Federasyonu” dedi.

“RUSYA VE TÜRKİYE, ASKERİ VE İSTİHBARAT İŞBİRLİĞİNİN DIŞINA ÇIKMALI”

Peki, Rusya ve Türkiye, IŞİD’e karşı nasıl bir işbirliği yapabilir? Rusya ve Türkiye’nin bu konuda sadece istihbarat ve askeri alanlarda işbirliği yapmasının etkili olmayacağını düşünen Hasan Kanbolat, iki ülkenin din adamlarından ve uzmanlardan faydalanarak, geleneksel İslam’ı güçlendirmeye ve Selefi örgütleri yok etmeye yönelik bir işbirliği izlemesi gerektiğini belirtti.

“ABD’NİN POLİTİKALARI SELEFİLİKTEN BAŞKA SEÇENEK BIRAKMADI”

Hasan Kanbolat, Bakan Lavrov ve Rus diplomat Çurkin’in sözlerini de yorumladı. ABD’nin 2003 yılında Irak’ı işgal etmesinin ardından Irak’ın genetik kodlarının bozulduğunu ifade eden Kanbolat, ABD’nin izlediği politikalar sonucunda gençlere Selefi cihatçılığı dışında hiçbir yön bırakılmadığını vurguladı. Kanbolat,“Bu genetik kodların bozulması Irak coğrafyasında, daha önce Afganistan’da, şimdi ise Suriye’de gördüğümüz gibi Arap Sosyalizminin önü kesildi. BAAS rejimi dağıtıldı, sol yok edildi, liberalizm, geleneksel İslam yok edildi” dedi.

 



17.4° / 11.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor