Hristiyanların Güneydoğu`ya Dönüşü
Kim düşünebilirdi ki, bir gün Suriyede savaş çıkacak ve Türkiyenin kıyısında köşesinde kalmış bir köyde antik çağlardan kalma bir din ve gelenek yeniden doğacak.
Diana Darke
Suriye’nin yerleşik en eski Hristiyan topluluklarından olan bir grup, iç savaştan kaçıp Türkiye’nin güneydoğusuna yerleşti. Kendilerine burada bir hayat kurmayı arzulayan Suriyeli Hristiyanlardan Peder Joaquim de burada kendine bir hayat kurdu.
Genç peder, 11 senedir Hollanda’da yaşıyordu.
Nusaybin tepelerinde yenilenmiş bir kilisenin önünde konuştuğumuz Peder Joaquim, “Cemaatim sağ salim olduğu için her gün Tanrı’ya şükrediyorum. Pazar günleri kilisemiz tıka basa doluyor, ayin yapabiliyoruz.” diyor.
Kilisedeki değişiklikleri sorunca, “Buralarda kökten bir değişikliğe gittik. 1980’lerde geldiğimde bu bölgede yol bile yoktu. Dağın tepesinde yıkıntı bir kilise, içini otlar, sarmaşıklar bürümüş… Binanın tepesinde sadece bir çan vardı. Yahudiler bir zamanlar burayı kullanmışlar. Türk hükûmeti son zamanlarda azınlıklara ihtimam gösterirken buradaki kiliseyi de yeniden onardı ve bizlerin hizmetine sundu.” diyor.
Dicle ve Fırat nehirleri üzerine hidroelektrik santrali inşa edilince tarımda da verimlilik oldukça artmış. Amaç, aralarında Kürt kökenli vatandaşlar da olmak üzere bölgede iş gücünün artması ve göçün azalması.
Dünyanın en eski dinine mensup Hristiyan Suriyeliler, artık bu topraklara yerleşmiş, evleri ise Türkiye’nin güneydoğusu olmuş.
Hükûmet ve Kürtler
Bu topraklarda Hristiyan ve Müslüman savaşları yüzyıllarca sürmüş. Türklerin Anadolu’ya gelmesiyle Hristiyan nüfus oldukça azalmış. Rahipler ve din adamları Hristiyanlığı yaşatmak için büyük mücadeleler vermiş. Peder, “İki yıl önce Türkiye’ye geldiğimde ve bu kiliseyi yenilemek için izin istediğimde, Türk hükûmeti hemen kabul etti. Restorasyon çalışmalarına başladılar. Elektriğimiz bağlandı, dağ ve köy yollarımız yapıldı.” diyor.
“Türk hükûmetinden izin almak çok da kolay olmamıştır herhâlde.” dedim. “Hayır, tam tersi çok kolay oldu. Bizi iki kez toplantı için çağırdılar ve sonra hemen kabul ettiler. Avrupa Birliği’ne girme yolundaki Türkiye’de kanunlar değişiyor. Bu da bizim için bir avantaj sağlıyor. Hatta öyle ki cemaatimizden bilgili, kültürlü kişiler, Avrupa’dan buraya dönüp yatırımlarını bu ülkede yapıyor. Buradaki en büyük sorunumuz, Kürt kökenli komşularla arazi ihtilafları. Kilisemizin arazilerine girip sahiplenmeye çalışıyorlar. Evet, bizler burada azınlığız ama yerel halkın bütün haklarına sahibiz.” diyor.
Savaşla Birlikte Yeniden Doğdu
Köy çok ıssızdı, âdeta hayat belirtisi yoktu. Fakat savaşla birlikte Avrupalı ve Suriyeli Hristiyanlar buraya gelip hayat verdiler. Bir zamanlar 80 hane varken şimdi 150 hane oldu. Suriyeliler, üzüm bağları kurup burada şarap bile yapmaya başladı. Bu şaraplar, Mardin ve Midyat’taki butik otellerde satışa sunulmaya başlandı.
“Midyat’ın biraz dışında bir Suriye mülteci kampı vardı, yeni kurulmuştu ama yarısının boş olduğunu gördüm.” dedim. Peder, “Burası Suriyeli Hristiyanlar için kurulmuştu. Arazisi bir Suriyeli iş adamına aitti. İş adamı burayı bağışladı. Bu kampa çok sayıda Suriyeli Hristiyan mültecinin geleceği düşünülüyor.” dedi.
Kim düşünebilirdi ki? Bir gün Suriye’de savaş çıkacak ve Türkiye’nin kıyısında köşesinde kalmış bir köyde antik çağlardan kalma bir din ve gelenek yeniden doğacak.
Belki de Peder Joaquim… Kim bilir? (İngiliz BBC Hintçe Servisi, 18 Ağustos 2013)
Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.
TürkiyeSiyonist emperyalizm ve iki manyak…
En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.
DünyaBir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.
TürkiyeGençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Siyonist emperyalizm ve iki manyak…
Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Genç ASAM
Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı
Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz
Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi
2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?
Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi
Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı
ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi
İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı
Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme
HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı
ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…
Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız
KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'
Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi
İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor
Helal telefon olsa alır mıydın?
Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük
Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025
Milletimizin başı sağ olsun
Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda
Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı
Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor
Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'
Yükleniyor
