Tarih: 20.06.2014 00:00

Irak’taki durum, Sykes-Picot Anlaşması’nın sonu mu?

Facebook Twitter Linked-in

Rusya Jeopolitik Sorunlar Akademisi Başkanı Konstantin Sivkov, Irak Kürdistanı’nın bu tutumunun temelinde bulunan nedenlere değinerek şunu söyledi:

'Kürtler kendi devletini kurmak istiyorlar. Bu yüzden onlar şimdiki durumdan faydalanıp bu tutumu ifade ettiler. Ayrıca bu senaryo aslında Erbil’in arkasında duran ABD’nin çıkarlarına uygun. Çünkü Kürtler’in Irak’tan ayrılması halinde Türkiye, İran ve Suriye’nin bir sürü topraklarını ele geçirmeye çalışacaklar. Bu da bütün bu ülkelerin zayıflamasına yol açacak'

Erbil’in tutumu Bağdat’ın sert tepkisine neden oldu. Irak Medya Merkezi Başkanı Adnan Es Sarraj konuyla ilgili şunu söyledi:

'Kürtlerin tutumu gerçekten şaşırtıcıdır. O ne Irak’ın bütünlük ilkelerine ne de Irak Anayasası’na uygundur. Dahası, bir gün Erbil kendisi bu tarafsızlığı yüzünden zarar görebilir. İŞİD’in ele geçirdiği bölgelerle yetineceğini düşünmek saflıktır. İŞİD militanları gelecekte Kürdistan topraklarını da hedef olarak seçebilecekler. Militanların kurmak istedikleri devletin sınırlarının çizildiği haritayı yayınladıklarını unutmayalım. Bu haritada Ürdün ve Filistin’in yanısıra Kürdistan da vardır.'

Sykes-Picot Anlaşmasının öngördüğü sınırların sonu gelmesi ve sınırların yeniden çizilmesi konusu şu an aktif şekilde bölgesel basında tartışılıyor. İŞİD militanlarının YouTube sitesinde yayınladığı görüntülere göre ‘Sykes-Picot sınırlarına son’ İŞİD’in ana sloganlarından biri oldu. Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın resmi sitesinde yayınlanan açıklamada ‘Irak’ta gözlenen aşırıların faaliyetlerinin aktifleşmesi ve Suriye’deki faaliyetleri bölgenin bütün ülkelerini tehdit eden geniş kapsamlı terör merkezinin oluşmasına yol açabilir’ ifadesine yer verildi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova`da gazetecilere yaptığı açıklamada, 'Irak`ta yaşananlardan ciddi endişe duyuyoruz, Amerikalı ve İngilizlerin Irak`ta başladığı maceranın iyi bitmeyeceği konusunda çok önce uyarıda bulunmuştuk' dedi.

Peki, bu macera ABD’nin hatası mıydı yoksa onun izlediği politikanın bir parçası mıydı? Asıl soru budur zaten. Daha 10 yıl önce Amerika’da güya bağımsız uzmanlar tarafından Büyük Orta Doğu Projesi kapsamında devletlerin sınırlarının tamamen yeniden çizildiği haritaların yayınlanmış olması dikkat çekicidir. Bu arada bu haritalarda Irak yoktu. Yani Sykes-Picot sınırlarına son verecek plan üzerinde daha o dönemde çalışılıyordu. İŞİD ise sadece bu planın gerçekleştirilmesi için seçilen bir güçmüş.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —