Tarih: 01.07.2014 12:47

Türkiye Savunma Bütçesini İki Katına Çıkarabilir

Facebook Twitter Linked-in

Defense News

Savunma ve iyileştirme çalışmalarına senede yaklaşık 4 milyar dolar ödeyen Türkiye, 2023’teki tedarik hedeflerini tutturmak için bütçesini iki katına çıkarabilir.

Türkiye’nin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başdanışmanı, yaklaşık on yıldır toplam savunma bütçesinin, ülkenin 800 milyar dolarlık gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 1.25’ine tekabül eden 10 milyar dolar düzeyinde kaldığını ifade ederek “Bu bütçe, NATO gereksinimlerinden daha az; Türkiye gibi bir ülkenin gerçekten ihtiyaç duyduğu bütçeden ise çok daha az. Jeostratejik konumuyla Türkiye, alışılagelmiş ve asimetrik çeşitli tehditlerle karşı karşıya geliyor. GSYİH’nin yüzde 2 ila 2.5’u kadarının savunma bütçesine ayrılması daha uygun olur.” şeklinde konuştu.

Fakat şu anda dünyanın en büyük 17. ekonomisi olan Türkiye’de ekonomi hızlı bir büyüme gösteriyor. Son on yılda yüzde 5’in üzerinde büyüme oranlarının yakalandığı seneler oldu.

Bu büyümeyle Türkiye’nin millî geliri 2018 yılına kadar 936 milyar dolara çıkacaktır. Eğer Türkiye o zaman millî gelirinin yüzde 2’sini harcarsa bu, savunma bütçesinin 18.7 milyar dolar olacağı anlamına gelirken millî gelirin yüzde 2.5’i savunmaya ayrıldığında ise ülkenin savunma bütçesi 23.4 milyar doları bulmuş olacak.

Savunma analistleri tedarik bütçesindeki bir yükselişin sürpriz olmayacağını söylüyor. (ABD, Defense News - 28 Haziran 2014)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —