• BIST 100

    10268,6%0,2
  • DOLAR

    32,29% 0,17
  • EURO

    34,84% 0,15
  • GRAM ALTIN

    2445,22% 0,54
  • Ç. ALTIN

    3877,27% 0,00

AB’de Üç Kadından Biri Şiddet Mağduru

AB’de Üç Kadından Biri Şiddet Mağduru

Refah seviyesi yüksek, gelişmiş batılı ülkelerde de tablo iç açıcı değil. Nitekim Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı’nın üye ülkelerde kadına yönelik şiddetle ilgili araştırma raporu şiddetin çarpıcı boyutlarını gözler önüne

Bugün kadınların özgürlük ve eşitlik mücadelesi açısından çok önemli ve anlamlı bir gün olan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Ancak 8 Mart bir kez daha hemen her ülkede kadınlara, ayrımcılık, eşitsizlik, baskı ve en önemlisi şiddet olaylarının gölgesinde kutlanıyor.

Kadına şiddet genelde az gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerle ilişkilendiriliyor. Nitekim son bir yıl içinde gündemden inmeyen Hindistan’da yaşanan toplu tecavüz olayları buna örnek.

Dünyada kadınların yaklaşık yüzde 70’inin bir şekilde şiddet kurbanı olduğu tahmin ediliyor.

Ancak refah seviyesi yüksek, gelişmiş batılı ülkelerde de tablo iç açıcı değil. Nitekim Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı’nın üye ülkelerde kadına yönelik şiddetle ilgili araştırma raporu şiddetin çarpıcı boyutlarını gözler önüne serdi. Rapora göre, Avrupa Birliği üyesi 28 ülkede her üç kadından biri şiddet görüyor, bu oran göz önünde bulundurularak AB çapında 62 milyon kadının şiddet mağduru olduğu tahmin ediliyor.

42 bin kadının katılımıyla yapılan araştırma sonuçlarına göre kadınların en çok fiziksel veya cinsel şiddet gördüğü ülkelerin başında yüzde 52 ile Danimarka geliyor. Danimarka’yı sırasıyla liberal politikaları ile tanınan Finlandiya, İsveç ve Hollanda gibi ülkelerle Fransa takip ederken, Almanya’da ise dört kadından biri eşinin şiddetine maruz kalıyor ya da daha önceki birlikteliklerinin birinde şiddete maruz kaldığını ifade ediyor.

Kadınlara yönelik şiddet vurma, dövme, tekmeleme gibi fiziksel şiddet, aşağılama, hakaret etme gibi psikolojik şiddet yada cinsel birlikteliğe zorlama ve ırza geçme gibi cinsel şiddet şeklinde kendini gösteriyor. Almanya’da her yıl partnerlerinin şiddetine dayanamayan en az 45.000 kadın kadın sığınma evlerine kaçıyor.

Bu utanç verici sayılara paralel Almanya’da göçmen kadınların yaşamları, diğer kadınlara göre daha farklı zorluklar da içeriyor. Yabancılara yönelik önyargıların dışında göçmen kadınlar yoksulluğu iki buçuk kat daha fazla yaşıyor.

Geliri yetersiz olduğu için ek iş yapmakta olanların oranı da ortalamanın iki katı. Öte yandan Almanya’da kadınlar aynı işi yapmalarına rağmen erkeklerden ortalama yüzde 23 oranında daha az gelir elde ediyor. Düşük ücretli işlerin yüzde 70’inde kadınlar istihdam ediliyor.

Ülkedeki büyük şirketlerin yönetim kurullarında kadınların oranı inanması zor ama sadece yüzde 3. Almanya bu oranla uluslararası sıralamada Hindistan’la birlikte son sıralarda. Federal Uyum Bakanı Aydan Özoğuz, kadınlara eşit davranılmamasını ve önlerine erkekler tarafından engeller çıkarılmasını tüm toplumların bir sorunu olarak tanımlıyor.



17.8° / 13.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor