• BIST 100

    10218,58%-0,49
  • DOLAR

    32,19% -0,11
  • EURO

    34,79% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2444,59% 0,51
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,88

AB Bakanı Ömer Çelik İle Mülakat

AB Bakanı Ömer  Çelik İle Mülakat

Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik: Türkiye´nin Batı ittifakının bütünleşmiş bir üyesi olduğu sorgulanamaz. Türkiye Avrupa Konseyinin kurucu üyelerinden biridir ve bir NATO ve OECD üyesidir. AB ile müzakerelerde aday ülkedir ve ABD´nin

 

The Washington Post

Türkiye´nin Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik geçenlerde The Washington Post ile bir mülakat gerçekleştirdi. Aşağıda mülakattan alıntılar bulunmaktadır:

SORU: Türkiye´nin Batı ile bağları darbe girişiminden sonra zayıflıyor mu

ÇELİK: Türkiye´nin Batı ittifakının bütünleşmiş bir üyesi olduğu sorgulanamaz. Türkiye Avrupa Konseyinin kurucu üyelerinden biridir ve bir NATO ve OECD üyesidir. AB ile müzakerelerde aday ülkedir ve ABD´nin güçlü bir müttefikidir. Soğuk Savaş zamanlarında bile Türkiye Batı ittifakı içinde önemli bir rol oynamıştır ve her zaman Batı ittifakının bir üyesi olarak kalacaktır. Türkiye bazı zamanlarda dış politikası açısından farklı tercihler göstermiş olabilir. Bazı insanlar şöyle bir kavram uydurdu: “Türkiye dış politikadaki eksenini kaydırıyor”. Ama bu uydurma. Doğru değil. Hiçbir dayanağı yok, temeli yok. Türkiye bölgenin tarihini çok iyi bilen bir ülkedir ve Türkiye´nin dış politikası açısından farklı zamanlarda farklı tercihler yapması gayet doğaldır.

SORU: İlişkilere ne gibi zararları oldu?

ÇELİK: Türkiye menfur bir darbe girişimini atlattı. Dostlarından ve müttefiklerinden beklediği desteği görmedi. Ama darbe girişiminden sonra gündeme odaklanıyor olmamız gerekir, olumlu bir gündeme. Türkiye ile Batı arasındaki ilişkilerin ne kadar zarar gördüğü bağlamında ele almayalım bunu. Şuna odaklanalım: Demokrasimize çok zalim bir saldırı yaşadık. Dostlarımız ve müttefiklerimizin, darbe girişiminden sonra dayanışmalarını ifade etmek için Türkiye´ye gelmeleri, Türkiye´yi ziyaret etmeleri daha iyi olurdu. Bu çok daha iyi olurdu ama bunun yerine ne oldu, darbe girişiminden daha bir ay geçmeden bazı açıklamalarda bazı çok ırkçı söylemler duyduk ve hatta bazı liderlerin açıklamalarında Türkiye ile AB arasında devam eden müzakereleri durdurmak istediklerini bile duyduk. Bu açıklamalar Türkiye ile Batı arasındaki ilişkilere yardımcı olmuyor.

SORU: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya ile ilişkileri yeniden başlattı. Bu, Batıya bir mesaj anlamını mı taşıyor?

ÇELİK: Türkiye ile Rusya arasında yakınlaşma oldu. İnsanların bunun bir kopma mı olduğunu ya da Türkiye´nin Batıya sırtını dönüp dönmediğini sorduğu sesler geldi. Hiç de öyle değil. Eksen kayması gibi bir şey yok. Bunu iddia edenlerin pusulalarının şaştığına inanıyorum. Pusulaları yanlış yönü gösteriyor. Darbeden sonra Türkiye´yi desteklemeyi reddedenler bunu bir çeşit propaganda olarak kullanıyor. Türkiye´nin Rusya ile yakın ilişkileri hiçbir şekilde Batı ittifakıyla ilişkilerinin ikamesi değildir. Aksine birbirini tamamlamaktadır.(ABD,The Washington Post-21.09.2016)



20° / 11.9°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor