AB Bakanı Ömer Çelik İle Mülakat

AB Bakanı Ömer Çelik İle Mülakat

Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik: Biz Türkiye olarak kimseyi hiçbir şekilde tehdit etmiyoruz ama gerçekçi olmamız gerekiyor. Biz AB ile Türkiye arasında verilen sözleri düşünüyoruz. AB, sözlerini yerine getirmedi. Buna ek olarak yaz ayı

 

ARD

MARKUS PREISS (Sunucu): Sayın Bakan, Avrupa Parlamentosu (AP) geçen hafta Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasındaki üyelik müzakerelerini dondurma kararı aldı. Bugünkü ilişkilerinizi nasıl yorumlarsınız?

ÖMER ÇELİK (Avrupa Birliği Bakanı): Biz bu Parlamento kararının vizyonsuz bir karar olduğunu söyledik. Bunu birçok kez tekrarladık. Durumu görmeniz lazım. Yaz ayında, 15 Temmuz´da büyük bir darbe girişimi atlattık. Irak ve Suriye ile 1.295 kilometre uzunluğunda bir sınırımız var. Ülke içinde terörle mücadele ediyoruz, buna ek olarak Suriye´deki durum nedeniyle üç milyon sığınmacımız var.

Yani tüm bunlar dikkate alındığında AB kuruluşlarından daha fazla dayanışma ve daha fazla destek beklediğimiz bir dönemdeyiz ama AP bunun yerine üyelik müzakerelerinin dondurulmasını talep ediyor. Vizyon yok, bu karar yanlış.

Seneye AB´nin farklı ülkelerinde seçimler yapılacak. Bu, kısa süre sonra Avrupa haritasında başka bir görüntü oluşacağı anlamına geliyor. Aşırı sağcıların atağa geçtiğini görüyoruz, Avrupa´da ırkçılığın arttığını görüyoruz. Bu, Avrupa´yı tehdit ediyor.

ABD´deki seçimlerin ardından, Sayın Trump´ın büyük bir ihtimalle transatlantik ilişkileri değiştireceğini duyuyoruz. Buna ek olarak “Brexit” konusu var. Yakın gelecekte büyük belirsizliklerle karşı karşıyayız. Bu aslında Avrupa ile Türkiye arasında daha güçlü köprülerin, daha güçlü mekanizmaların kurulması gerektiği anlamına geliyor.

PREISS: Ama Cumhurbaşkanınız Sayın Erdoğan buna rağmen Avrupa Parlamentosundaki oylamanın yapıldığı akşam, sığınmacılara kapıları açmakla tehdit etti. Bu ne zaman gerçekleşecek ve neden?

ÇELİK: Biz Türkiye olarak kimseyi hiçbir şekilde tehdit etmiyoruz ama gerçekçi olmamız gerekiyor. Biz AB ile Türkiye arasında verilen sözleri düşünüyoruz. AB sözlerini yerine getirmedi. Buna ek olarak yaz ayında büyük bir darbe girişimi atlattık ve AB´nin üst düzey yöneticilerinden destek görmedik. İslam Devleti (İD), PKK ve darbecilerle mücadele ediyoruz, zor dönemler geçiriyoruz.

Cumhurbaşkanımız Erdoğan´ın açıklamalarına bakacak olursak; Türkiye ve AB´nin birbirlerine karşılıklı olarak söz verdiğini söylemek zorundayım ama burada söz konusu olan iki tarafın da sözlerini yerine getirmesi ve kabul etmesidir. Taraflardan biri sözünü tutmadığında sığınmacı anlaşmasının tamamı diğer taraf için manasızdır.

PREISS: Doğru anladıysam sığınmacılara Avrupa kapılarını açmak istemiyorsunuz?

ÇELİK: Bu aramızdaki anlaşmanın sürdürülebilir olup olmamasına bağlı. AB anlaşmanın bir parçasına sahip çıkarken diğer parçalarına sahip çıkmıyor. Dolayısıyla AB sözlerini yerine getirmediği müddetçe ya da dayanışma ve destek yerine sürekli olumsuz kararlar duyduğumuz müddetçe bizim bundan sonrasında sığınmacı anlaşmasını aynı şekilde sürdürmemiz de mümkün değil. Bununla Türkiye´nin şimdiye kadar yaptığı gibi aynı şekilde sığınmacı anlaşmasına bağlı kalamayacağını söylemek istiyorum.

Anlaşmada vize muafiyeti, sığınmacıların dağıtılması, Türkiye´nin Suriyeli sığınmacılar için iki kez 3 milyar avro alması ve üyelik müzakerelerinin hızlandırılması gibi önemli unsurlar var. Tüm bunlar anlaşmanın temeliydi ama bizler bu sözlerin hiç birinin yerine getirilmediğini görüyoruz aksine Avrupa Parlamentosu müzakereleri hızlandırmak yerine müzakereleri durdurmayı öneriyor.

Türkiye´ye yapılacak mali yardımlara gelince çok yavaş ilerleme sağlandığını söyleyebilirim. Ülkemizde eğitime ihtiyacı olan 800 bin Suriyeli çocuk var. Yardım mekanizması çalışmaya başlayana kadar bu çocuklar ne yazık ki emekli olma yaşına gelecek. Verilen sözler şu anda tutulmuyor. Avrupa Parlamentosu Türkiye´yi, sözlerini yerine getirmemekle tehdit ederken Türkiye´nin bundan sonra bu anlaşmaya bağlı kalmasının bir manası kalmıyor.

PREISS: Türkiye gururlu bir ülke, son on yılda güçlü bir ekonomik büyüme yaşadı, coğrafi konumu nedeniyle de önemli bir stratejik ortak. Türkiye neden üyelik müzakerelerine bizzat son vermiyor?

ÇELİK: Biz evet büyük bir ülkeyiz, evet büyük bir demokrasiye sahibiz. Türkiye son yıllarda üye olmadan da önemli ilerlemeler kaydetti. Üyelik istemesek de büyümeye, gelişmeye ve ilerlemeye şimdiye kadar yaptığımız gibi aynı şekilde devam ederiz ama biz Avrupa Birliğinin bir üyesi olmak istiyoruz çünkü bunun, AB ve Türkiye´ye yani iki tarafa da avantaj sağlayacağına inanıyoruz. AB´deki değerlere, demokratik entegrasyona ve AB´nin olası küresel bir güce dönüşme potansiyeline bakarsak Türkiye AB´de olmak zorunda. Bu, Türkiye´nin ulusal çıkarlarına önemli bir avantajı sağlayacak.

AB´nin son günlerde daha çoğulcu mesajlar vermesi gerektiğini düşünüyorum. Bu mesajlara ihtiyacımız var çünkü bazı politikacılar AB´nin Hristiyan bir topluluk olduğuna inanıyor. Müslüman Türkiye´nin olası AB üyeliği, büyük bir çoğulcu mesaj iletmiş olur. Bu, Müslüman dünyasına büyük bir mesaj ve önemli bir hedef göstermiş olur.

PREISS: Peki, Sayın Erdoğan´ın geçen hafta ifade ettiği, kapıları yeniden açma tehdidi ne anlama geliyor? Bu sadece Türk halkının isteklerine ve duygularına hitap eden bir iç siyasetçinin sesi mi yoksa Türkiye Cumhurbaşkanı´nın sesi mi? Bizler Sayın Erdoğan´ı her zaman ciddiye alıyoruz.

ÇELİK: Ben Sayın Cumhurbaşkanımızı 20 yıldır çok iyi tanıyorum. O hiçbir şeyi iç ya da dış siyaset olarak ayırarak söylemez. Bir şey söylüyorsa bunu inandığı için söylüyordur.

Az önce Türkiye´nin şu anda baş etmeye çalıştığı şeyleri dile getirdim. Türkiye için çok zor bir durum ve böyle anlarda Avrupa Parlamentosunun kararlarıyla karşı karşıya kalıyoruz. Bu yüzden Sayın Erdoğan´ın söylediği her şey yerinde ve haklı, iç siyasi meselelerle hiçbir ilgisi yok. Önümüze bakacak olursak sözlerin yerine getirilmesi ve kabul edilmesi gerekiyor. Türkiye´ye karşı dürüst ve ölçülü konuşulmalı. AB, sığınmacı anlaşmasında başarı elde ettiğimiz dönemdeki gibi kara propaganda yapan çevrelere karşı mesafe koymalı. İlerlemek için konuşma kanallarını açık bırakmalıyız. Şimdi güçlü ve ciddi ilişkiler kurmamız gereken bir zamandayız.

Cumhurbaşkanımızı iyi tanıyan Avrupalı politikacılar dürüst ilişkilerle, açık bir diyalogla gerçekten de ilerleme sağlanabileceğini biliyor.(Almanya,ARD-30.11.2016)



Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Yapay zeka uygulamaları birçok alanda olduğu gibi engellilerin hayatına da olumlu etki ediyor.

Teknoloji

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

SEVGİLİ BAŞKANIMIZ ŞABAN GÜLBAHAR’A ŞİFALAR DİLİYORUZ

İsrail'de Gallant depremi! Savunma Bakanı sessizliğini bozdu, hükümet ortakları kovulmasını istedi!

İsrail savaş uçakları sivillerin toplandığı bölgeye bomba yağdırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Şiddet olaylarının tırmandığı Fransa'nın özerk bölgesi Yeni Kaledonya'da OHAL ilan edildi

Silahlı saldırıya uğrayan Slovakya Başbakanı Robert Fico 'hayati tehlikeyi atlattı'

Refah'a sığınan Filistinliler bir kez daha yerlerinden edildi

Katil İsrail medyasında panik: Refah planı suya düşecek! ABD'li gazete 'Sinwar' gelişmesini duyurdu

Türkiye'nin ardından Mısır da, Güney Afrika'nın İsrail aleyhindeki dava sürecine müdahil olacak

Ukrayna saldırdı, Rusya'ya soğuk duş! Belgorod'da 19 ölü, 27 yaralı

Ermenistan'da sivil itaatsizlik eyleminde 130'dan fazla kişi gözaltına alındı

Almatı, Azerbaycan ve Ermenistan'ı neden cezbediyor? Bu işte bir iş mi var?

Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Hamas ve İsrail heyetleri Kahire'den ayrıldı, Netanyahu katliama devam edecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan: AB'nin ülkemizle ilişkileri adil ve sonuç odaklı yaklaşımla yürütmesi hayati öneme sahiptir

AKYA Ağır Sınıf Harp Torpidosu'nun seri üretimine geçilerek denizaltılara teslimatına başlandı

Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da içeren kanun teklifi komisyonda kabul edildi

Hamas: Ateşkesi kabul ediyoruz... Filistinliler kutluyor İsrail temkinli

İsrail, Refah Sınır Kapısı'nın Gazze tarafını ele geçirdi

Rus basınında Gazze savaşı: "Netanyahu'nun açıklamaları Hamas'ın pozisyonunu sertleştirmesine neden oldu"

AB üyesi 26 ülkeden Netanyahu’ya “dur” çağrısı

Brezilya'daki sel felaketinde ölenlerin sayısı 83'e yükseldi

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Yükleniyor