Tarih: 06.05.2016 20:44

AB Büyükelçisi Selim Yenel İle Mülakat

Facebook Twitter Linked-in

 

BBC World News TV

SUNUCU: Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Türk vatandaşlarının, Avrupa´nın pasaportsuz Schengen bölgesinde vizesiz seyahat etmesine koşullu destek verdi. Türkiye´nin kilit koşullarda ilerleme kaydettiğini fakat hala acil yapılması gereken işler olduğunu söyledi. Ancak bunun önce AB Parlamentosu ve üye devletlerce onaylanması gerekiyor. Türkiye´nin AB Büyükelçisi Selim Yenel, programımıza Brüksel´den canlı bağlanıyor. Katıldığınız için teşekkürler. Şubat ayında AB´nin Türkiye ile vardığı anlaşmanın kabul edilemez olduğunu ve uygulanabilir olmadığını söylemiştiniz. Vizesiz seyahat anlaşması masaya yatırılmışken fikriniz değişti mi?

SELİM YENEL (Türkiye´nin AB Büyükelçisi): Hangi anlaşma kabul edilemezdi? 29 Kasım´da zaten bir anlaşma yapmıştık ve göçmen akınını durdurma yönünde üzerimize düşeni yapıyorduk. Fakat sayılar AB üye ülkeleri için hala çok fazlaydı ve bir anlaşma daha yapılmasına karar verildi. Sanırım ondan söz ediyorsunuz.

SUNUCU: 72 koşul var. Bunların tamamını karşılıyor musunuz?

YENEL: Çok da uzak olmadığımızı düşünüyorum. Son birkaç haftadır yaptıklarımıza bakılırsa geri kalanını da gelecek haftalarda yerine getirebileceğimize inanıyorum.

SUNUCU: AB Komisyonu, 72 koşulu yerine getirmemeniz durumunda sürecin askıya alınmasının her zaman mümkün olduğunu söyledi.

YENEL: Elbette. Biz bunları karşılayacağımızı hep söyledik, bundan kaçmadık.18 Mart´ta anlaşma yapıldığında bu koşulların tamamını yerine getireceğimizi söyledik.

SUNUCU: Türkiye Avrupa´ya az çok bir ültimatom verdi: 'Bu anlaşmayı yapmazsanız göçmen akınını durdurmayız' şeklinde.

YENEL: Bu doğru değil. Koşulların tamamını yerine getirirsek ve Komisyon da bunu kabul ederse fakat sonrasında bazı ülkelerin veya Avrupa Parlamentosunun süreci sebepsiz yere durdurmasıyla karşı karşıya kalırsak biz de geri kabul anlaşmasını sonlandıracağımızı ifade ettik. Söylediğimiz buydu. Sanırım bu oldukça adil.

SUNUCU: Avrupa´ya giren göçmenlerin sayısı azaldı. Bu anlaşma masada olmasaydı yine de durum bu olur muydu?

YENEL: Elbette. Biz her zaman pazarlığın bize düşen kısmını yerine getiririz. Hatırlarsanız bu bir süre önce Avrupa için varoluşsal bir sorundu. Artık hiç kimse bu konu hakkında konuşmuyor. Çünkü anlaşma işliyor. Akışı durdurduk. Umarım Avrupa da pazarlıkta kendi üzerine düşeni yerine getirir.

SUNUCU: Sizce AB bugüne kadar göçmen krizini nasıl ele aldı?

YENEL: Adil olmak gerekirse daha iyisini yapabilirlerdi.

SUNUCU: Neyi daha farklı yapabilirlerdi?

YENEL: Öncelikle bunun varoluşsal bir sorun olduğunu, bununla başa çıkamayacaklarını, bunun çok fazla olduğunu söylemişlerdi. Biz geçen yıl bunu duyduğumuzda şaşırmıştık zira biz bununla birkaç yıldır uğraşıyoruz. Sonrasında bazı ülkelerin mültecileri kabul etmek istemediklerini, onlardan korktuklarını duyduk. Bazı korkuları anlayabiliriz fakat birilerinin liderliğine ihtiyaç var. Şansölye, AB´de liderlik ortaya koyan tek kişi oldu.(İngiltere,BBC World News TV-04.05.2016)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —