Tarih: 31.10.2016 18:26

AB İmzaladığı Anlaşmaya Riayet Etmiyor

Facebook Twitter Linked-in

 

Danas

Türkiye Cumhurbaşkanı´nın Sözcüsü İbrahim Kalın, Ankara´da Cumhurbaşkanlığında Balkanlar´dan gelen bir grup gazeteciye verdiği röportajda, “Türkiye, Avrupa Birliği ile olan anlaşmayı dikkate almaksızın Irak ve Suriye´den mülteci kabul etmeye devam edecektir. Bu bizim insanlık vazifemizdir. Ama Avrupa Birliği´nin ne yapacağını sormamız lazım.” dedi.

AB´nin Türkiye ile imzaladığı anlaşmaya riayet etmediğini vurgulayan Kalın, bunun devam etmesi durumunda Türkiye´nin de bazı yükümlüklerini yerine getirmesinin mümkün olmayacağını söyledi. Kalın, “AB, Türkiye´den gidecek olan mültecileri kabul etmesi durumunda, biz de Türkiye´den AB´ye geçen mültecileri geri kabul edeceğiz. Biz bu anlaşmaya saygı duyuyoruz ve Yunanistan´a geçen mültecileri geri kabul ediyoruz. Anlaşma başarısız olursa kesinlikle bunu yapmayacağız.” dedi.

Türkiye´nin Irak´taki askerî operasyonlara katılmasına ilişkin bir soruya da yanıt veren Kalın, “Başika Kampı´nda peşmergeleri ve Musul´daki gönüllüleri eğitmeye devam eden Türk ordusunun İslam Devletine (İD) karşı hava saldırılarını sürdürdüğünü ve toprak iddiasının olmadığını” kaydetti.

Kalın´e göre Türkiye, sadece Irak topraklarındaki bazı grupların terör saldırılarına karşı kendini savunuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın Sözcüsü, “Hiçbir terör örgütü Türkiye´den Irak´a saldırı yapmadı ama  ne yazık ki bunun tersi bir durum vakidir. Biz, buna tepki vermeliyiz.” dedi.

Kalın, “Askerî koalisyon kolayca Musul´daki İD´yi yenebilir ama sormamız gerekir: Bundan sonra ne olacak? Irak hükûmetinin politikası değişmedikçe iki veya üç yıl sonra İD yeni bir formda ve yeni bir isimle ortaya çıkabilir.” dedi.

Kalına göre Bağdat´ın, Sünnilere karşı ayrımcı ve mezhepçi politikalarını değiştirmesi ve  Musul vatandaşlarının kalbini kazanması gerekir.

Türkiye´deki başarısız darbeden bahseden Kalın, bu darbeyi  Pennsylvania´da yaşayan eski bir imam olan Fethullah Gülen´in desteklediğine dair hiç şüphe olmadığını tekrarladı. Kalın´a göre Türkiye´nin bunla ilgili çok delili var.

Kalın´a göre Amerika, Gülen meselesinin Türkiye için ne kadar ciddi bir mevzu olduğunun farkında değil. “Hillary Clinton´un  başkan olması durumunda  bunu dikkate alacağını umuyoruz.” dedi.

Kalın, “İki ülkenin ortak çıkarları olduğunu, Dışişleri Bakanı olarak Clinton´ın defalarca Türkiye´de bulunduğunu ve Türkiye´nin stratejik öneme sahip olduğunu” ifade etti. (Sırbistan,Danas-28.10.2016)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —