• BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,43% 0,23
  • EURO

    34,81% 0,73
  • GRAM ALTIN

    2423,18% 1,82
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00

´AB, İran petrolü ödemelerinde dolar yerine euro kullanmayı planlıyor´

´AB, İran petrolü ödemelerinde dolar yerine euro kullanmayı planlıyor´

Sputnik´e konuşan diplomatik bir kaynak, Avrupa Birliği´nin (AB) İran´dan satın aldığı petrol için yaptığı ödemeleri dolar yerine euro ile gerçekleştirmeyi planladığını söyledi.

 

İran ile 2015´te P5+1 ülkelerinin imzaladığı nükleer anlaşmadan ABD´nin imzasını çekmesi sonrası Brüksel Washington´ın İran´a yönelik yaptırımlarının ´etrafından dolanmaya´ çalışıyor. 

Sputnik´e konuşan ismi açıklanmayan diplomatik kaynak  'ABD´nin İran´dan alınan ham petrolün ödemesini dolar yerine euro ile yapacağı bilgisine sahibim' dedi.

Bu hafta başında AB´nin Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, İngiltere, Fransa, Almanya ve İran´ın Washington´ın adımına karşı pratik çözümler üretme konusunda birlikte çalışma konusunda mutabık kaldığını duyurmuştu.

AB´nin İran ile petrol ve doğalgaz sevkiyatları alanı da dahil ekonomik ilişkileri sürdürmeyi ve derinleştirmeyi planladığı belirtiliyor.

Dün İngiltere, Fransa ve Almanya´nın dışişleri bakanları Brüksel´de ´ABD´siz nükleer anlaşmayı´ nasıl kurtarabileceklerini ele almıştı.

AB yetkilileri ile Brüksel´de bir araya gelen İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de ´iyi bir başlangıç yaptıklarını´ söylese de kendilerine verilecek garantilerin somutlaşmasını istemişti.

ZARİF: ORTAK KOMİTE 25 MAYIS´TA TOPLANABİLİR

Bu arada İran medyasının aktardığına göre, Zarif bugün Tahran´a döünüşünde yaptığı açıklamada ´Ortak Kapsamlı Eylem Planı´ (JCPOA) olarak da anılan nükleer anlaşmanın ortak komitesinin 25 Mayıs´ta toplanabileceğini söyledi. 

Dün Mogherini  Ortak Komite´nin gelecek hafta dışişleri bakanı yardımcıları düzeyinde Viyana´da gerçekleştirebileceğini açıklamıştı.



16.8° / 12.2°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor