‘AB, Türkiye ile görüşmelerde Yunanistan´ın avukatlığını yapıyor´

‘AB, Türkiye ile görüşmelerde Yunanistan´ın avukatlığını yapıyor´

Yunanistan Başbakanı Miçotakis´in, Yunanistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin artık Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye ilişkileri için belirleyici olduğu mesajını değerlendiren Rus uzman Kudryaşova, Türkiye´nin Doğu Akdeniz´de kendi u

 

Yunanistan Başbakanı Miçotakis´in, Yunanistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin artık Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye ilişkileri için belirleyici olduğu mesajını değerlendiren Rus uzman Kudryaşova, Türkiye´nin Doğu Akdeniz´de kendi ulusal çıkarlarını savunduğunu ama bu konuda AB ve NATO´dan destek beklememesi gerektiğini belirtti.

Libya ziyaretinden dönen Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Libya hükümetinin Yunanistan ile deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasıyla ilgili doğrudan görüşmeler başlatmaya hazır olduğunu açıkladı.

Türkiye ve Libya arasındaki deniz yetki alanlarının sınırlandırılması anlaşmasının iptali için çabalayan Miçotakis, bu yönde elde edilen başarıda AB´nin rolüne dikkat çekerek Yunanistan ve Türkiye arasındaki ihtilafın artık neredeyse Türkiye ve AB arasındaki karşı durmaya dönüştüğünü kaydetti.

Bu arada Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, Türkiye ile imzalanan kıta sahanlığı anlaşmasının devam edeceğini vurguladı. Dibeybe, Türkiye ile ilişkilerin karşılıklı anlayış ve tüm Akdeniz ülkelerinin çıkarlarına saygıya dayalı olması gerektiğini söyledi.

Moskova Devlet Dışişleri Üniversitesi (MGIMO) İktisat Teorisi Bölümü öğretim görevlisi, Avrupa-Atlantik Güvenliği uzmanı Doç. Yuliya Kudryaşova, Sputnik´e açıklamasında, şu değerlendirmede bulundu:

“Türkiye´nin, özellikle enerji alanında Libya ile işbirliğine olan ilgisi anlaşılabilir. Bu, Türkiye´yi Libya ile deniz alanlarının sınırlandırılması mutabakatını imzalamaya sevk etti. Türkiye´nin Kıbrıs, Ege Denizi ve diğer konularda çıkarlarını savunması da anlaşılabilir. Ankara, Doğu Akdeniz´deki hedeflerine ulaşmak için belli bir ilkelerine bağlılığını sergileyerek cepheleşme sonuçlarına katlanmaya hazır olduğunu gösterdi. Savaşa hazır olma durumuna yapılan vurgu diplomatik çabaları bir kenara itti. Türkiye bu politikasını sürdürseydi izole olma riskiyle karşı karşıya kalırdı. Çünkü bu durumda Türkiye yalnız. Ne AB, ne de NATO tarafından destek var. Türkiye er ya da geç gerilimi azaltmak ve Yunanistan ile ihtilafı siyasi yollarla çözmek için geri adım atmak zorunda kalacaktı. Gerçi bu sorunu sonuna kadar çözmek mümkün olmayacak. Ama en azından uluslararası topluluk tarafından kınanan sivri uçları yumuşatmaya çalışabilir”.

“Mevcut durumda, AB, Türkiye ile görüşmelerde aslında Yunanistan´ın avukatı rolünü oynuyor” diyen Kudryaşova, sözlerini şöyle sürdürdü:

“AB´nin görüşüne göre bu çok doğal. Çünkü Yunanistan AB üyesiyken Türkiye sadece bir aday. Bu yüzden Türkiye´nin, Yunanistan´ı kenarda bırakarak AB ile anlaşmaya varabileceği veya Brüksel´in, Doğu Akdeniz konulu görüşmelerde Yunan gündeminden vazgeçeceği yönündeki umutlar gerçek durumu yansıtmıyor”.

 

 



Paşinyan Moskova'ya "Ya Herro ya Merro" demeyi sürdürüyor

Mayis Alizade

Trump'tan Putin'e yeni mesajlar: Yeni bir diplomasi dönemi mi?

Mayis Alizade

Dünya

MİT, Reyhanlı'daki terör saldırısının faillerinden Muhammed Dib Koralı'yı Suriye'de yakaladı

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), 2013'te Reyhanlı'da 53 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısının faillerinden Muhammed Dib Koralı'yı Suriye'de yakaladı.

Dünya

Türkiye, Suriye'ye enerji tedarikini artıracak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin komşularıyla şebeke bağlantısını artırmaya çalıştığını belirterek, "Bölgede ve ülkede bir istikrar olması açısından Suriye'ye enerji tedarikimizi artıracağız." dedi

Ekonomi

Paşinyan Moskova'ya "Ya Herro ya Merro" demeyi sürdürüyor

Trump'tan Putin'e yeni mesajlar: Yeni bir diplomasi dönemi mi?

MİT, Reyhanlı'daki terör saldırısının faillerinden Muhammed Dib Koralı'yı Suriye'de yakaladı

Türkiye, Suriye'ye enerji tedarikini artıracak

“Türkiyesiz Cennete Bile Gitmem”

İran uzmanı Talebi: İran ve Suudi Arabistan arasındaki bu "acı ve tatlı paradoksal yakınlaşma", bölgenin geleceği açısından kritik bir döneme işaret ediyor

İsrailli gazeteci Gurevich: Türkiye ile İsrail arasında herhangi bir gerilim yaşanma ihtimali görmüyorum

Milli Uçak Gemisi (MUGEM)'le değişecek jeopolitik dengeler

Trump, Rusya ve Azerbaycan: 20 Ocak sonrası dünyada neler değişecek?

Sözlü baskılar yaptırımlara dönüşür mü?

Nikol Paşinyan'ın yenilgiden sorumlu tuttuğu general hapse atıldı

Nazım’ı küçük yaşta görmek ve tanımak kaderimde varmış

ÇAĞDAŞ İNSAN İLKEL İNSANDAN NE KADAR FARKLI?

BAŞAKŞEHİR KAYMAKAMINA ZİYARET

Uçak trajedisini geride bırakıp, kara sınırı trajedisiyle devam ederken...

Kapalı sınırlardan ölüme uçmak... Azerbaycan yolcu uçağı, neden Çeçenistan'ın başkentine inemeyip de Hazar Denizi'nin doğu kıyısında yere çakıldı?

2025'te dünya nereye gidiyor? Trump'ın dönüşü ve Ukrayna savaşının geleceği

Suriye'deki PKK tünelleri

Erzincan ve Erzurum petrol heyecanı... Denizden sonra şimdi sıra karada

ABD, Çin ile rekabetini nasıl kaybediyor?

Prof. Dr. Hasan Oktay: Trump yemin edip koltuğa oturana kadar Ukrayna krizi daha da derinleşecek

"Gülmeyi hepten bırakmış gibiyim…" Putin, yıllık basın toplantısında neleri itiraf etti?

"Vefa"nın sadece bir semt ismi olmadığını kanıtlamak için... Silah almak mı?

“TÜRK’ÜN DERGİSİ KIBRIS ÖZEL SAYISI

Suriye denkleminde son durum

"Suriye, Türk himayesine giriyor"; "İsrail ve Türkiye çıkarları Suriye'de çatışıyor"

"Erdoğan'ın ısrarcılığı, Colani'nin başarılı olup olmayacağı netleşmeden Suriye haritasında değişikliğe neden olabilir"

"Erdoğan'ın Türkiye'si, herhangi bir büyük devletin yaptığından daha fazla iş yaptı"

Esad sonrası Suriye: Rusya'nın Ortadoğu'da kriz stratejisi ve Türkiye'nin yanıtı

Yeni Suriye denklemi nasıl olacak?

Yükleniyor