Tarih: 03.02.2015 12:47

AB Bakanı İle Yapılan Mülakat

Facebook Twitter Linked-in

Francisco de Andres

Yunanistan Hamletvari bir şekilde avroya devam edip etmeme ikilemi yaşarken, Türkiye gibi diğer ülkeler kapıyı çalmaya devam ediyor. Türk Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, ülkesinin adaylığı için 'lobi' faaliyetlerinde bulunmak üzere Madrid`de.

SORU: Son yıllarda müzakerelerde yaşanan aksiliklere rağmen kısa vadede Türkiye`nin Avrupa Birliği`ne gireceğine inanıyor musunuz?

CEVAP: Eğer bugün Avrupa Birliği üyesi olsaydık Birlik içindeki 22 Avrupa ülkesinden daha iyi ekonomik koşullarda olurduk. Kıtadaki altıncı büyük ekonomiyiz. Bu nedenle bizim amacımız ekonomik modelimizi değil, demokrasimizi güçlendirmektir.

SORU: Avrupa`daki son İslamcı saldırıların müzakerelere daha da fazla zarar vereceğini düşünüyor musunuz?

CEVAP: Hiç olmadığı kadar birbirimize ihtiyacımız var. Şüphesiz bu ihtiyaç, ekonomik krizin doğurduğu nedenlerden kaynaklanıyor çünkü 77 milyonluk büyük bir pazarız ancak birbirine el veren radikallik ve cihatçılığın yeni meydan okuması ve hepimizi etkileyen Orta Doğu`da patlak veren krizler de bu nedenlerin arasında yer alıyor.

SORU: Fakat zaman geçiyor ve siyasi engeller ortadan kalkmıyor. Erdoğan hükûmeti, AB ile yapılan bu müzakere sürecine herhangi bir mühlet koyacak mı?

CEVAP: Mühletler konusunda konuşmamayı tercih ediyoruz. Koşullar uygun olduğunda zamanı gelecektir. Önemli olan iki tarafın da o gün için hazırlanmış olmasıdır.

SORU: Avrupa Birliği`nin aldığı siyasi karar sizi geri çevirmek yönünde olursa ne olur?

CEVAP: Türkiye Avrupa Birliği`ne kabul edilmediği takdirde Avrupalılar bir hata yapmış olacaklar ancak bu bizim için bir facia olmayacak.

SORU: Başka ortaklar arayacak mısınız mesela Müslüman ülkeler arasında?

CEVAP: Hayır, biz Avrupa Birliği ile iş birliği yapmaya devam edeceğiz ancak o zaman katılım artık bu kadar önemli olmayacak. Ortak çıkarlarımız bizi bir arada tutacak.

SORU: Demokrasiyi iyileştirmekten bahsettiniz, Türkiye`de insan haklarıyla ilgili eleştirileri kabul ediyor musunuz?

CEVAP: Gerçeğin çarpıtılmasının kurbanıyız. Düzenli olarak demokratik koşullarda yerel, genel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerimiz oluyor ve bazen yüzde 90`ı bulan, çok yüksek katılımla gerçekleştiriliyor bu seçimler. Mevcut hükûmetin ve Cumhurbaşkanı`nın oyların yüzde 51`ini kazandığını bir kez daha hatırlatmak isterim.

SORU: Çoğunluktan bahsettiniz ancak eleştirilen şey azınlıklara yönelik tutum ve basın özgürlüğü...

CEVAP: Türkiye`de basın özgürlüğünün olmadığı gibi bir algı var ancak gerçek şu: 7.000 adet yayın ile 40 adet ulusal gazetemiz var ve ulusal olarak yayımlanan her beş gazeteden dördü muhalefeti destekliyor ve hükûmeti eleştiriyor. (İspanya, ABC - 02 Şubat 2015)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —