• BIST 100

    10562,21%2,35
  • DOLAR

    32,28% 0,03
  • EURO

    35,03% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2477,42% 0,47
  • Ç. ALTIN

    3969,21% 0,52

AB Doğal Gazı Türkiye`den Temin Edecek

AB Doğal Gazı Türkiye`den Temin Edecek

Gazprom Başkanı Aleksey Miller, hafta sonu Rus televizyonuna verdiği bir röportajda, Güney Akım Projesinin sonlandırılmasını gerekçelendirdi ve AB’nin doğal gazı sınırda temin etmesi gerektiğini açıkladı. Miller, Türkiye’yi jeopoliti

Benjamin Triebe

Gazprom Başkanı Güney Akım Projesinin Sonunu Stratejik Bir Değişiklik Olarak Yorumluyor.

Gazprom Başkanı Aleksey Miller, hafta sonu Rus televizyonuna verdiği bir röportajda, Güney Akım Projesinin sonlandırılmasını gerekçelendirdi. Rusya Devlet Başkanı Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Karadeniz ve Balkanlar’dan Avusturya’ya uzanan boru hattı planlamasını değiştirmelerinin kişisel kararlar olduğunu vurguladı.

Geçen hafta başında bu plan iptal edildi. Bunun yerine aynı kapasitede bir boru hattının Rusya’nın Karadeniz’e kıyılarından Türkiye’ye inşa edilmesi ve orada yaklaşık 50 milyar metreküp doğal gazı Yunan sınırına kadar iletmesi planlanıyor.

Miller, AB’nin doğal gazı sınırda temin etmesi gerektiğini açıkladı. Güney Akım’ı bloke ettiğini ve bunu yeniden yapıp yapmayacağının garantisi olmadığını sözlerine ekledi. Miller, inşa planının durdurulmasını Avrupalı son müşterilere yönelik stratejinin değiştirilmesi olarak yorumladı. Ekim ayında da benzer bir strateji değişikliği açıklaması yapılmış ancak ayrıntıları ortaya konmamıştı.

Bu boru hattının son müşterilere yönelik olmadığı açıklandı. Moskova, Brüksel’e yönelik AB topraklarında transfer sorunu çözümleme konusundaki baskısını arttırıyor. Miller, Türkiye’yi jeopolitik önemi artan yeni stratejik ortak olarak görüyor. Ukrayna’nın transit ülke olarak önemini yitirmesine dikkati çekiyor. Gazprom; bu hafta sonu Kiev’in, 1 milyar metreküp doğal gaz almak için 378 milyon dolar ödeme yaptığını açıkladı. (İsviçre, Neue Zürcher Zeitung - 08 Aralık 2014)

 



22.1° / 13.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor