• BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04

AB Karar Mekanizmasının Dışındayız

AB Karar Mekanizmasının Dışındayız

Uzun yıllardan bu yana Türkiye`ye yapılan en üst düzey AB ziyaretinde konuşan Mogherini, AB ve Ankara`nın, komşu Irak ve Suriye`de geniş alanları ele geçiren İslam Devleti asileri dâhil olmak üzere tehditlerle mücadele etmesi için daha kap

Reuters

Türkiye salı günü Avrupa Birliği`nin dış politikada Birlik`ten uzaklaştığı yönündeki suçlamalarını reddederek AB savunmasına yaptığı büyük katkılara rağmen Ankara`nın karar alma sürecinin dışında bırakıldığını açıkladı.

AB Dış Politika Şefi Federika Mogherini, AB adayı Türkiye`nin Birlik`in son zamanlardaki dış politika kararlarının üçte birinden azına imza attığını oysaki geçmişte bu oranın yüzde 80 olduğunu söyledi.

Uzun yıllardan bu yana Türkiye`ye yapılan en üst düzey AB ziyaretinde konuşan Mogherini, AB ve Ankara`nın, komşu Irak ve Suriye`de geniş alanları ele geçiren İslam Devleti asileri dâhil olmak üzere tehditlerle mücadele etmesi için daha kapsamlı bir 'iş birliğine' ihtiyacı olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu salı günü, 'Türkiye, AB`nin güvenlik ve savunma politikalarına önemli katkılarda bulunmuştur. Ancak şimdiye kadar Türkiye güvenlik ve savunmayla ilgili herhangi bir karar mekanizmasına dâhil edilmemiştir.' dedi.

Çavuşoğlu Gürcü mevkidaşı ile yaptığı basın toplantısında, Birlik ile siyasi iş birliği alanında herhangi bir sorun olup olmadığı yönündeki bir soru üzerinde, 'Bu aslında AB için çelişkili bir durumdur.' yanıtını verdi.

Çavuşoğlu AB`nin pazartesi günü yapılan görüşmelerde diplomatik görüş ayrılıkları hakkında eleştiride bulunmadığını, aynı şekilde AB`nin meseleyle ilgili somut bir öneri de sunmadığını belirtti. Çavuşoğlu ayrıca Ankara`nın iş birliğine bir örnek olarak Türkiye`nin Mali`deki ve Orta Afrika Cumhuriyeti`ndeki AB güçlerine katkılarından söz etti.

Çavuşoğlu, 'Sitemde bulunması gereken bir ülke varsa o da Türkiye`dir. Türkiye hem önemli katkılarda bulunuyor hem de karar mekanizmalarının dışında tutuluyor.' dedi.

Mogherini ve AB`nin Genişlemeden ve İnsani Yardımlardan Sorumlu Komiserlerinin ziyareti Türkiye ile ilişkileri yeniden canlandırmayı hedefliyor. AB yetkilileri, Türkiye`yi İslam Devleti karşısında daha yakın işbirliğine çağırdı ve Moskova`nın Ukrayna krizi`ndeki rolü nedeniyle Rusya`ya uygulanan yaptırımları baltalamaması için Ankara`ya baskı yaptı.

Geçen hafta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin`in Türkiye ziyareti sırasında Moskova, Güney Akım doğal gaz boru hattı projesini iptal ettiğini ve alternatif olarak tercih ettikleri ortağın Türkiye olduğunu açıkladı. (İngiliz Haber Ajansı Reuters - 09 Aralık 2014)



22.5° / 13.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor