Tarih: 13.12.2017 21:57

Abbas: İsrail´le Oslo dahil tüm anlaşmaları reddederiz

Facebook Twitter Linked-in

 

ABD Başkanı Donald Trump´ın Kudüs´ü ´İsrail´in başkenti´ olarak tanıması üzerine İstanbul´da toplanan İİT zirvesinde bir konuşma yapan ve sonrasında basın toplantısı düzenleyen Abbas, Kudüs´le ilgili durumda bir değişiklik olmazsa ABD´nin arabuluculuğundaki 1993 ve 1995 tarihli Oslo Barış Anlaşmaları dahil İsrail ile yapılan tüm anlaşmaları artık tanımama niyetlerini beyan etti. ´´Oslo´daki anlaşmalar İsrail ile bizim aramızda imzalandı, ama durum değişmezse o anlaşmaları reddederiz´´ diyen Filistin lideri, ´Oslo´dan günümüze kadar imzalanan hiçbir anlaşmayı kabul etmeme´ resti çekti. 
 
TAM BM ÜYELİĞİ TALEBİ 

´Uluslararası hukukun en vahim ihlali´ diye nitelediği Trump´ın Kudüs kararına karşı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi´ne (BMGK) gideceğini duyuran Abbas, ´´Bu kararın iptaline yönelik süreç başlatacağız. Kararın iptali ve Filistin´in tam teşekküllü BM üyesi olarak tanınması için Birleşmiş Milletler´e başvuracağız´´ dedi.

OSLO´DA NE VARDI? 

Filistin liderinin vurgu yaptığı Oslo Anlaşmaları´nın tarafları, İsrail ile Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ). Anlaşmalarla FKÖ İsrail devletini tanıdı, İsrail de FKÖ´yü Filistin halkının temsilcisi olarak tanıdı, Batı Şeria ve Gazze´nin idaresini üstlenmek üzere Filistin Yönetimi kuruldu. Ama Oslo Anlaşmaları, bağımsız Filistin devleti yaratmadı. Başlayan barış sürecinin amacı, 242 ve 338 sayılı BMGK kararları temelinde kalıcı barış anlaşmasına ulaşmak ve Filistin halkının kendi kaderini tayin hakkının yerine gelmesiydi. Nihai statü müzakerelerinde çözülmek üzere bırakılan meseleler şunlardı: İsrail ve Filistin´in sınırları, Yahudi yerleşimleri, Kudüs´ün statüsü, Filistinli mültecilerin dönüş hakkı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —