Tarih: 17.12.2013 11:52

ABD’de Asyalı Amerikalılar En Hızlı Artan Nüfus

Facebook Twitter Linked-in

Elizabeth Lee


Asya kökenli Amerikalılar’ın en yoğunlukla yaşadığı yer Californiya’nın Los Angeles kenti. Yeni bir rapor, 2000-2010 yılları arasında Asyalı Amerikalılar’ın bölgede en hızlı artan nüfus olduğunu ortaya koydu. Rapor ayrıca Asya’dan ve Pasifik Adaları’ndan gelen nüfus arasında işsizlik ve yoksulluğun da arttığını belirledi.

Los Angeles’taki göçmenlerin sıkıntıları genel olarak ülkenin gündemine gelmiyor.

Ancak araştırmacı Kristin Sakaguchi buradaki birçok kişinin Amerika’daki Asyalılar’la ilgili kolay başarı ve asimilasyon beklentisine uymadığını söylüyor: “Buradaki birçok topluluk marjinal bir yaşam sürüyor ve ilgi görmüyor.”

Geçenlerde yayınlanan bir rapora göre, Los Angeles bölgesindeki Asya kökenli Amerikalılar’ın yüzde 11’i yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Ancak bu rakam bazı etnik gruplarda daha da yüksek. Kamboçyalılar’ın yüzde 25’i yoksul. Amerika’da Kamboçyalı lise öğrencilerine yardım eden Khmer Girls in Action grubundan Lian Cheun birçok göçmenin eğitimli olmadığını ve Amerika’ya gelmeden önce balıkçılık yaptıklarını söylüyor: “Hala yoksul olduğumuz gerçeği bir tabu. Çünkü artık Kamboçya’da değiliz. Bu nedenle kimse gerçekleri konuşmak istemiyor.”

Birçok Kamboçyalı Amerika’ya mülteci olarak gelmiş: “Ülkemizin savaş ve soykırım dolu bir geçmişi var ve toplumumuzda çok yüksek oranda travma sonrası stres bozukluğu görülüyor. Oranlar savaştan dönen Amerikalı askerlerden daha yüksek.”

Sokbrany Yourk Kamboçyalı bir lise öğrencisi. Ailesinin geçmişten bahsetmediğini ve topluma asimile olmadığını söylüyor: “Annem ve babam fabrikada çalışıyor ve ikisi de mülteci. Onlar için İngilizce konuşmak zor.”

Yourk kendi ailesi gibi birçok ailenin para sıkıntısı çektiğini söylüyor. Özellikle kendisinin ve 3 kardeşinin eğitimi aile üzerinde ağır bir yük. Üniversiteye gitmekten alıkoyan mali engellerle karşı karşıya olduklarını, ayrıca paraları olmadığı için de gitmek istedikleri birçok yere gidemiklerini söylüyor.

Yourk, Khmer Girls in Action’a katılmış ve bölgesindeki gösterilere katılarak öğrencilerin koşullarının iyileştirilmesi için çalışıyor. Lian Cheun, Khmer Girls yardım kuruluşunun topluma destek vermek için para toplamakta zorlandığını söylüyor: “Çoğu zaman donörlerin bu topluma destek vermelerini haklı çıkaracak verileri ortaya koyamıyoruz.”

Yeterince veri yok çünkü Asyalı Amerikalılar genellikle tek bir grup olarak görülüyor. Cheun devlet kurumlarının eğitimle birlikte Asyalılar arasındaki farklılıkları anlamasını ve verilere ulaşım konusunda değişikliğe gitmesini umuyor. Ancak bu Kamboçyalı Amerikalılar’ın yoksulluktan kurtulması için gereken yardımın yalnızca bir basamağı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —