Tarih: 07.01.2016 10:07

´ABD 2017´ye kadar Esad´ı iktidarda tutacak

Facebook Twitter Linked-in

 

AP ajansının ABD yönetimi tarafından Suriye´deki savaşla ilgili yetkilere sahip görevliler için hazırlanan belgeye dayandırdığı haberde, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile yönetim içinde Esad´a yakın ekibin, en erken Mart 2017´de görevden ayrılmasının planlandığı belirtildi.

Haberde, ABD´nin Suriye planının kasım ayında Viyana´da Rusya´nın da katılımıyla düzenlenen Suriye görüşmelerinde alınan kararlar doğrultusunda oluşturulduğuna dikkat çekildi. Viyana´daki uluslararası görüşmelerde, Suriye hükümeti ve muhaliflerin masaya oturması, 6 ay içinde bir geçiş hükümeti kurulması ve Ağustos 2017´de seçime gidilmesi öngörülüyordu. Yeni plana göre ABD, geçiş sürecinin önemli bir bölümünde Esad´ın devlet başkanlığı görevini sürdürmesine ‘evet´ demiş oldu.

GEÇİŞ SÜRECİ İÇİN KAPSAMLI PLAN

Plana göre, Esad yönetimi ile muhalefet temsilcileri müzakereler sonucunda nisan ayında bir ‘güvenlik komitesi´ kurulacak, mayıs ayında Suriye meclisi dağıtılacak, BMGK yeni geçiş yönetimini tanıyacak.

Tarafların üzerinde uzlaşmaya varacağı yeni anayasa, ocak 2017´de referanduma sunulacak. Mart 2017´de Esad ve yakın çevresi görevden ayrılacak, ağustos ayında da seçimler düzenlenecek.

‘SUUDİ ARABİSTAN, KATAR VE TÜRKİYE İHANET OLARAK GÖREBİLİR´

AP´nin haberinde, Rusya ve İran´ın Esad´ın seçimlerden 6 ay önce görevi bırakmasını kabul etmeyebileceği vurgulanırken, ABD´nin müttefikleri Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye´nin ise bu planı ‘ihanet´ olarak değerlendirebileceğine dikkat çekildi.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —