Tarih: 28.01.2016 10:34

ABD: Avrupa´da başlıca tehdit Rusya

Facebook Twitter Linked-in

 

NATO Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Komutanı Philip Breedlove´ın hazırladığı yeni strateji metninde, Rusya başlıca tehdit olarak gösterildi. Rusya´nın başlıca tehdit olarak belirlenmesinin sebepleri ise, 'Avrupa´daki komşuların egemenliğine saygısızlık', Arktika´da askeri gücün artırılması ve başta Suriye olmak üzere EUCOM´un sorumluluk alanındaki eylemler gösterildi.

Strateji metninde, 'Rusya, çeşitli bölgelerdeki müttefiklerimize ve ortaklarımıza meydan okuyor. Bu küresel bir sorun ve küresel tepki gerektiriyor' dendi.

Rusya, 2012´de yayınlanan bir önceki strateji metninde ‘kilit ilişkilerin kurulabileceği potansiyel ortak´ olarak gösterilmişti; yeni stratejide ise doğudan ve kuzeyden tehdit olarak nitelendirildi. Avrupa için güneyden tehdit olarak ise terör örgütü IŞİD gösterildi.

2015: SOĞUK SAVAŞ´TAN BU YANA EN YOĞUN YIL

Stratejide sıralanan diğer öncelikler arasında NATO´nun çalışmaları, ABD´nin stratejik çıkarlarının korunması, uluslararası tehditlere karşı mücadele, silahlı kuvvetlerin savaşa hazır duruma getirilmesi ve kilit ilişkilerin desteklenmesi gösterildi.

EUCOM´un yeni stratejisinde, 2015 yılının, Soğuk Savaş´tan bu yana en yoğun yıl olduğu kaydedildi. Bölgedeki ABD asker sayısının azaltılmasının, Avrupa´daki istikrarı tehdit altında bıraktığı görüşü dile getirildi.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —