Tarih: 23.06.2018 08:53

ABD basını: Ankara ile Moskova arasındaki yakınlaşma, Montrö Boğazlar Sözleşmesi´nde değişikliğe götürebilir

Facebook Twitter Linked-in

 

The National Interest dergisindeki Dave Majumdar imzalı makalede, Rusya´nın Montrö Boğazlar Sözleşmesi´ndeki kısıtlamalar nedeniyle Karadeniz Filosu´nu tam kapsamlı olarak kullanamadığına dikkat çekildi. Rus gemilerinin yüksek hassasiyetli füzeler geliştirilmesi ve Suriye´deki Tartus üssünde yeni denizaltıların inşa edilmesinin bu durumdan çıkış yolu olarak gösterildiği makalede Karadeniz Filosu´nun böylece ikiye bölünebileceği kaydedildi. Majumdar, Karadeniz Filosu´nda ‘Akdeniz Filosu´ isimli yeni bir bölümün oluşacağı ve verilen görevlerin yerine getirilebileceğini de ifade etti. 

´SOVYET UÇAK GEMİLERİ´ HATIRLATMASI

Majumdar´ın dikkat çektiği önemli nokta ise Türkiye´nin geçmişte Sovyet uçak gemilerinin İstanbul Boğazı´ndan geçişine izin vermesi oldu. 'Bunun nedeni gemilerin resmiyette ‘uçak taşıyıcı kruvazör´ olarak görülmesiydi' ifadesini kullanan Majumdar, Ankara´nın günümüzde yörüngesini Batı´dan Moskova´ya çevirmesi nedeniyle Montrö Boğazlar Sözleşmesi´nde değişiklikler yapılabilmesi ihtimalinin olduğunu vurguladı. Majumdar, Rusya´nın bu nedenle Karadeniz Filosu için dizel elektrikli denizaltı inşa etmesine gerek olmadığını da ileri sürdü.

Çanakkale ve İstanbul boğazları, Rusya Hava Kuvvetleri´nin Suriye´deki operasyonunda teknik destek için lojistik açıdan büyük önem taşıyor. Montreux Boğazlar Sözleşmesi´ne göre ise boğazlar üzerinde Türkiye´nin hakimiyeti olduğu taahhüt ediliyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —