ABD basını, Trump´ın Venezüella´daki maşası Guaido´nun darbeci Amerikalı şirketle yaptığı anlaşmanın belgesini yayımladı

ABD basını, Trump´ın Venezüella´daki maşası Guaido´nun darbeci Amerikalı şirketle yaptığı anlaşmanın belgesini yayımladı

ABD destekli Venezüellalı sağcı muhaliflerin lideri Juan Guaido´nun Devlet Başkanı Nicolas Maduro´yu devirmesi için Florida merkezli özel güvenlik şirketi Silvercorp´u 213 milyon dolara kiraladığını gözler önüne seren belge, The Washin

ABD destekli Venezüellalı sağcı muhaliflerin lideri Juan Guaido´nun Devlet Başkanı Nicolas Maduro´yu devirmesi için Florida merkezli özel güvenlik şirketi Silvercorp´u 213 milyon dolara kiraladığını gözler önüne seren belge, The Washington Post gazetesinde yayımlandı.

ABD yönetimlerinin solculara karşı yürürlüğe koyduğu projelerin en başarısızlarından biri haline gelen Venezüellalı sağcı muhaliflerin lideri Juan Guaido, haftasonunda ABD´li paralı askerlerin ülkeye sızma girişimiyle bağlantılı olduğunu reddetmesine rağmen bunun için anlaşma imzaladığının ortaya çıkmasıyla dış basında alay konusu oldu.

ABD Başkanı Donald Trump´ın Venezüella´daki maşası konumundaki Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido, Ocak 2019´da Nicolas Maduro´nun seçilmiş devlet başkanlığının meşruiyetinin olmadığını iddia edip tek taraflı olarak kendisini devlet başkanı ilan etmiş, ancak mayıs sonuna dek Washington´ın desteğiyle düzenlediği eylemlere ve operasyonlara rağmen Maduro´yu başkanlık koltuğundan indirmeyi başaramamıştı.

Bugün The Washington Post gazetesinde yayımlanan ekim tarihli 42 sayfalık belge, Guaido´nun, daha önceki Maduro´ya darbe operasyonuna liderlik etmiş eski ABD´li asker Jordan Goudreau´nun CEO´su olduğu Silvercorp ile Venezüella´yı işgal edip Maduro´yu devirmesi için 213 milyon dolarlık anlaşma yaptığını gözler önüne serdi.

3 Mayıs´ta Venezüella´ya sızıp Maduro´ya suikast düzenleme operasyonu düzenleyen Silvercorp´a bağlı ABD´li paralı askerlerin başarısızlığa uğratılması ve bir kısmının yakalanmasının ardından, Guaido, Silvercorp ile herhangi bir bağlantısının olduğunu hararetli şekilde yalanlamıştı.

Guaido´nun Silvercorp ile müzakere ettiği 42 sayfalık belgede ise hangi kara mayınlarının döşeneceğinden hangi zırh ekipmanının kullanılacağına dair pek çok taktik ayrıntı içeren bir plan da yer alıyor. Ancak küçük bir grup komandonun iktidardaki Sosyalist Parti´ye sadık yüz binlerce güvenlik gücünü nasıl alt edebileceğine değinilmiyor.

Anlaşmada şöyle deniliyor:

'Hizmet Sağlayan Grup, ´Başhedef´ Nicolas Maduro´yu yakalama/gözaltına alma/devirme, işbaşındaki rejimi devirme ve tanınan Devlet Başkanı Juan Guaido´yu başa geçirme operasyonunu planlama ve icra etmede Ortak Grup´a danışmanlık ve yardım sağlayacaktır.'

The Washington Post, genel hizmet anlaşması metnini haftasonundaki sızma operasyonunu dzenlediğini teyit etmiş bulunan Silvercorp CEO´su Jordan Goudreau tarafından hazırlandığını, ayrıntılı ekin Venezüellalı sağcı muhalif kanattan geldiğini, imzayı da Guaido´nun attığını belirtti.

Haberle ilgili sorulara Guaido´nun basın sözcülerinden ilk etapta yanıt gelmedi.

Belgede imzası bulunan Guaido´nun danışmanı Juan Rendon, CNN´e yaptığı açıklamada, ´Silvercorp ile istikşafi bir anlaşmaya imza attığını, ama anlaşmanın tamamlanmadığını, Silvercorp´un Guaido´nun desteği olmaksızın yüzüne gözüne bulaştırarak bir intihar misyonuna kalkıştığını´ savundu.

Belgede muahlif vekil Sergio Vergara ve Goudreau´nun da imzası var.

Reuters, bu üçünden görüş almaya çalıştığını, ama hiçbirine ulaşamadığını duyurdu.

Muhaliflerin iki büyük partisi Önce Adalet ile Guaido´nun bağlı olduğu Halk İradesi, bir açıklama yayımlayarak 'Demokratik güçler gerillaları, şiddet olaylarını ya da milis grupları teşvik ya da finanse etmez' dedi. Açıklamada 6 partinin daha logosuna yer verildi.

Maduro ise kendisine reklam başarısı kazandıran Guaido´dan 'Siyasi hasmını öldürtmek için sözleşme imzalayacak çapsızlıkta bir hırsız, bir suçlu' diye söz ederek Trump yönetimini ´o rezille darbeye girişiminin fiyaskoya döndüğünü kabul etmeye´ çağırdı.

 



Türk Milliyetçileri Türk Kültür Kampı’nda Buluştu

TTA Grup tarafından düzenlenen “Türk Kültür Kampı,” 30–31 Ağustos 2025 tarihlerinde, doğanın ve tarihin iç içe geçtiği Pursaklar’daki Karaköy Mesire Alanı’nda gerçekleştirildi.

Türkiye

Rusya - Ukrayna Savaşında Macron'un Umudu Türk Askeri! Türkiye 3. Dünya Savaşını Nasıl Önledi?

ASAM Başkanı Eray Güçlüer Sabah Youtube kanalında Esra Aydoğdu’nun sorularını cevapladı.

Dünya

Ve Gazze ve vicdan ve merhamet…

Dünyada yeni ve onurlu bir dalga yükseliyor: Siyonizm karşıtlığı…

İNSANIN SIRRI” NEDİR?

Avrasya Bir Vakfımız ve Gençlik Merkezimiz tarafından düzenlenen “İnsanın Sırrı” başlıklı Divan Sohbetimiz geniş katılımlı bir davetli topluluğu ile gerçekleştirildi.

Türkiye

Türk Milliyetçileri Türk Kültür Kampı’nda Buluştu

Rusya - Ukrayna Savaşında Macron'un Umudu Türk Askeri! Türkiye 3. Dünya Savaşını Nasıl Önledi?

Ve Gazze ve vicdan ve merhamet…

İNSANIN SIRRI” NEDİR?

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Kıbrıs Türkü yalnız değildir, bu yolculukta her zaman Türkiye Cumhuriyeti yanımızdadır

Gazze'de son 24 saatte 18 kişi açlıktan hayatını kaybetti

Milli platformlara güç katan yeni sistemler IDEF 2025'te görücüye çıkacak

Sakarya'da çıkan orman yangınına müdahale sürüyor

KINAMA BİLDİRİSİ

Yaşargil Efsanesi

“YÜZYILIN CERRAHI” HAYATINI KAYBETTİ

“MİLLİ UÇAK KAAN”ENDONEZYA YOLCUSU

Soykırım destekçisi Siyonist bakanlara 'canavarlık' yaptırımı! Ülkeye girişleri yasaklandı

Trump'tan göstericilere hapis tehdidi! Toplu tutuklamalar başladı: Sokağa çıkma yasağı uygulanıyor

Ferdi Zeyrek'in ölümünde bilirkişi raporu tamamlandı: Mühendislerin dikkat çektiği altı tespit

İstanbul'un üç ilçesinde seçim tamamlandı: Gaziosmanpaşa Belediyesi AK Parti'ye geçti

Togg'un yeni sedan modeli yollarda! İşte tahmini satış fiyatı

Terörsüz Türkiye’ meselesi konuşuldu

BELARUS BAŞKONSOLOSU VAKFIMIZI ZİYARET ETTİ

GENÇLERDEN 19 MAYIS BULUŞMASI

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun

Türk Mallarını Rumlaştırma Tuzağı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Trump'ın görüşmesi dünya basınında

Ukrayna'nın Kursk ısrarı: Ordu ikinci kez Rus topraklarında

Çin, Japonya, Güney Kore ve 10 ASEAN üyesi ülke, artan ticaret korumacılığına karşı ortak bildiri yayınladı

Bilim insanları elektrik ileten yeni bakteri türü keşfetti

Yapay zekâ sosyal etkileşim testini geçemedi

TEKNOFEST 10 milyon 688 bin kişiyi havacılık, uzay ve teknolojiyle buluşturdu

3 MAYIS TÜRKÇÜLER GÜNÜNÜ UNUTMADIK

MAVİ VATAN GÜNDEMDEN HİÇ DÜŞMEMELİ

Yükleniyor