Tarih: 17.02.2019 16:16

ABD Başkan Yardımcısı Pence, Merkel ile İran konusunda tartıştı

Facebook Twitter Linked-in

 

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile yaptığı görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, Avrupa´nın İran´a ekonomik teşvikler sunarak, ABD´nin yaptırımlarını deldiğini söyledi. Merkel, İran´la nükleer anlaşmanın iptali ve Suriye´den ani çekilme kararı nedeniyle ABD yönetimini eleştirdi.

ABD´nin öncülüğüyle 57 ülkenin bir araya gelerek 12-14 Şubat arası Polonya´da toplanan Ortadoğu Konferansında ABD´nin Avrupa Birliği (AB) ile arasında açılan İran tartışması, giderek derinleşiyor. Almanya´da düzenlenen 55´inci Münih Güvenlik Konferansında ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir araya geldi. 

Görüşme sonrası açıklamalarda bulunan Pence, Avrupa´nın İran´a ekonomik teşvikler sunarak, ABD´nin yaptırımlarını deldiğini söyledi.

´AVRUPA YANIMIZDA YER ALMALI´

Pence, Avrupalı müttefiklerinden Washington´un liderliğini takip etmelerini ve 2015´deki İran nükleer anlaşmasından geri çekilmelerini istedi. Pence 'Avrupalı ortaklarımız yaptırımlarımızı baltalamayı durdurmalı ve bizim yanımızda yer almalı' dedi. İran´la 2015´te imzalanan nükleer anlaşmanın devam etmesinden yana olduğunun altını çizen Merkel, anlaşmanın rejime çeşitli alanlarda baskı yapabilmek için önemli bir araç olduğunu söyledi.

´IŞİD´İ TEMİZLEDİK´

Merkel, ABD´nin Suriye´den çekilme kararının da doğru olmadığını söyleyerek, hemen ve hızlı bir şekilde geri çekilmenin, Rusya ve İran´ın bölgede daha etkin oyuncular olmasının önünü açacağını ifade etti. Mike Pence, ABD´nin özgür dünyanın lideri rolünü boşa çıkardığı yönündeki ortak bir algıya, itiraz ettiğini söyledi. Pence, Konferansta yaptığı açıklamada, 'Fırat Nehri yakınında IŞİD´in bayrağının dalgalandığı son yer de ele geçiriliyor. ABD, Suriye ve Irak´ta IŞİD´e karşı yürüttüğü operasyonlarda ortaklarıyla büyük başarı elde etti' ifadelerini kullandı. 

Pence, Rusya ile ABD´de arasında 1987 yılında imzalanan Orta Menzilli Nükleer Antlaşmasını askıya alma kararından geri çekileceği konusundaki söylemlere de şiddetle karşı çıktı ve Venezuela´da Juan Guaido´nun ülkenin geçici Devlet Başkanı olarak tanınması çağrısını yineledi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —