Tarih: 17.11.2018 10:48

ABD, BM´nin Golan kararına ilk kez ´hayır´ dedi

Facebook Twitter Linked-in

 

İsrail´in Golan Tepeleri´ni işgalini kınayan ´´İşgal Altındaki Golan´´ karar tasarısı BM Genel Kurulunun 3. komitesinde oylandı. 

Karar, 150 ülkenin desteği ile kabul edildi. 2 ülke karara karşı çıkarken, 14 ülke çekimser kaldı.

ABD ise önceki senelerde yapılan oylamalarda çekimser kalırken, bu kez karşı çıktı ve İsrail ile birlikte ´hayır´ oyu kullandı.

Avustralya, Kamerun, Kanada, Fildişi Sahili, Guatemala, Honduras, Marşal Adaları, Meksika, Mikronezya,Palau, Panama, Papua Yeni Gine, Ruanda ve Togo çekimser kalan ülkeler arasında yer aldı.

İsrail´in Golan Tepeleri´ni işgalini kınayan BM Genel Kurulu kararı, İsrail´in Golan´daki bütün eylemlerini uluslararası hukukun ihlali ve geçersiz olarak tanımlıyor.

İSRAİL´İN BM TEMSİLCİSİ: ULUSLARARASI TOPLUM BUNU KABUL ETMELİ

Oylamanın ardından İsrail´in BM Daimi Temsilcisi Danny Danon, ´´İsrail, Golan´dan çekilmeyecek ve uluslararası toplum bunu kabul etmeli´´ dedi. 

SURİYE BM DAİMİ TEMSİLCİSİ: GOLAN´I YA BARIŞÇIL BİR ŞEKİLDE YA DA SAVAŞLA GERİ ALACAĞIZ

İsrail´in temsilcisine cevap veren Suriye rejiminin BM Daimi Temsilcisi Beşşar Caferi ise ´´Suriye, Golan´ı ya barışçıl bir şekilde ya da savaşla geri alacak´´ ifadesini kullandı.

ABD´nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley ise dün yaptığı açıklamada, ABD´nin çekimser tutumunu değiştirmesine gerekçe olarak ´´İsrail´e karşı ön yargı ve Golan Tepeleri sınırındaki askeri hareketliliği´´ göstermişti.

BM kararının ´´artık anlamsız ve İsrail´e karşı ön yargılı´´ olduğunu ve tarafları barış anlaşmasına yaklaştırmayacağını savunan Haley, ´´ABD, BM´nin her yıl oylanan işe yaramaz Golan Tepeleri kararında artık çekimser kalmayacak ve hayır oyu kullanacak.´´ ifadesine yer vermişti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —