Tarih: 15.07.2020 13:29

ABD-Çin gerginliği tırmanıyor: Pekin´den ´misilleme kaçınılmaz´ uyarısı

Facebook Twitter Linked-in

ABD´nin Hong Kong´a yönelik imtiyazları kaldırıp, Çinli yetkililere yaptırım kararı almasına tepki gösteren Pekin ‘misillemeyle´ yanıt vereceğini duyurdu.

ABD ve Çin arasındaki gerginlik giderek tırmanıyor. ABD Başkanı Donald Trump´ın dün Çin´e yönelik yeni yaptırım kararlarını yasalaştırmasının ardından Pekin´den yanıt gecikmedi.

Çin Dışişleri Bakanlığı buna karşılık misilleme yaptırımlarıyla yanıt verileceğini açıkladı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, “ABD´nin yasa tasarısı, Hong Kong´un Ulusal Güvenlik Yasası´nı kasten karalıyor, Çin´e yaptırım tehdidinde bulunuyor, uluslararası ilişkilerin temek kurallarını ve uluslararası hukuku ciddi bir şekilde ihlal ediyor. Bu Hong Kong´un işlerine ve Çin´in içişlerine çirkin bir müdahale” denildi.

Meşru çıkarlarını korumak için Washington´a gerekli yanıtı vereceklerini belirten Bakanlık, ABD temsilciliklerine ve ilgili kişilere yaptırım uygulanacağını açıkladı. ABD´nin tutumunu değiştirmemesi halinde yaptırımların ´kaçınılmaz´ olacağı vurgulandı.

ABD Başkanı Donald Trump dün, Hong Kong Özel İdari Bölgesi´ne getirilen Ulusal Güvenlik Yasası nedeniyle Çin´i sorumlu tutan bir yasa tasarısını onayladı ve ayrıca Hong Kong´a yönelik imtiyazları kaldıran bir başkanlık kararnamesi imzaladı.

Söz konusu yasa, Hong Kong´a tartışmalı Ulusal Güvenlik Yasası´nı getiren Çinli yetkililerle iş yapan bankalara yaptırım uygulanmasını öngörüyor ve Hong Kong´daki protestoculara müdahale eden güvenlik güçlerini de hedef alıyor.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —