• BIST 100

    10101,62%0,45
  • DOLAR

    32,26% -0,05
  • EURO

    34,85% 0,08
  • GRAM ALTIN

    2433,32% 0,36
  • Ç. ALTIN

    3919,83% -0,11

ABD-Çin geriliminde bir geri adım da Tayvan´dan geldi

ABD-Çin geriliminde bir geri adım da Tayvan´dan geldi

ABD´nin yeni başkanı seçilen Donald Trump´ın ülkenin ´Birleşik Çin´ politikasına rağmen Tayvan lideri Tsai Ing-wen ile doğrudan telefon görüşmesi yapması üzerine çıkan krizde Tayvan´dan da geri adım geldi. Ing-wen, görüşmenin ken

 

Göreve 20 Ocak´ta başlayacak olan Donald Trump´ın ABD´nin 40 yıllık Çin politikasını hiçe sayarak Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen ile doğrudan telefon görüşmesi yapması üzerine Çin ve Tayvan arasında meydana gelen diplomatik kriz sona ermek üzere. ABD kanadından peşpeşe bu durumun Çin´e yönelik tek devlet politikasında herhangi bir değişimi göstermediğine dönük ´temin edici´ açıklamaların ardından bugün Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen de bu göüşmenin amacının ABD´nin yeni sçilen başkanı Donald Trump´a saygı göstermek olduğunu, onun dışında ülkenin Çin ve dış politikasında herhangi bir değişikliği yansıtmadığını açıkladı.

´İSTİKRARIN ÖNEMİNİN FARKINDAYIZ´

Ing-wen, bugün ABD´nin sponsorluğunda Doğu-Batı Merkezi´nin başkent Taepei´de düzenlediği bir gezide ABD´li gazetecilere açıklama yaptı. Tek bir telefon görüşmesinin ülkenin dış politikasını değiştiremeyeceğini söyleyen Ing-Wen, 'Bölgedeki istikrarın öneminin farkındayız. Bu görüşmede çok fazla alt metin aramaya gerek yok' dedi.

Obama yönetiminden üst düzey yetkililerin Çinli mevkidaşlarıyla konuşarak, Washington´ın Pekin politikasının değişmediği yönünde teminat verdiğini aktaran Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest de, dün, ABD´nin Çin´e yönelik tutumunda herhangi bir değişiklik olmadığını ifade etmişti.

Çin, Tayvan´ı kendi topraklarının bir parçası olarak gördüğü için Trump´ın geçen Cuma Tayvan lideriyle yaptığı telefon görüşmesi diplomatik kriz çıkarmıştı. Trump-Tsai görüşmesi kriz yaratınca Trump, pazar günü Twitter´dan topu Tayvan liderinin üzerine atarak 'Tayvan Devlet Başkanı bugün tebrik etmek için beni aradı. Teşekkürler' diye yazmıştı.

´TRUMP´IN TAYVAN DOSTU EKİBİ AYARLADI´

The Taipei Times gazetesi, telefon görüşmesinin Trump´ın Tayvan dostu ekibi tarafından ayarlandığını yazdı. Tsai Ing-wen´in sözcüsü Alex Huang, 'Elbette iki taraf da görüşme öncesi mutabakata vardı' dedi.




18.1° / 10.5°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor