ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Kenya lideri Kenyatta ile görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Kenya lideri Kenyatta ile görüştü

Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile bir araya geldi.

 

Kenya basınında yer alan haberlere göre, başkent Nairobi´deki Kenya Devlet Başkanlığı Sarayında gerçekleşen toplantıda, Güney Sudan´daki kriz ve Somali´deki siyasi geçiş süreci görüşüldü.

Kenyatta, görüşmede, geçen ay Juba´da yaşanan şiddet olaylarının Ağustos 2015´te Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit ile muhalifler arasında imzalanan barış antlaşmasını sekteye uğratabileceğini söyledi.

KENYATTA, KERRY´YE ´GÜNEY SUDAN İÇİN ACİLEN KALICI ÇÖZÜM ÜRETİLMESİ GEREKTİĞİNİ´ İLETTİ 

Hükümetler Arası Kalkınma Otoritesi´nin (IGAD) Güney Sudan´daki normalleşmenin yeniden sağlanması adına yaptığı çalışmalarla ilgili Kerry´yi bilgilendiren Kenyatta, Güney Sudan´da acilen kalıcı bir çözümün üretilmesinin gerekliliğini dile getirdi.

Somali´deki siyasi geçiş sürecine de değinen Kenyatta, Somali´de siyasi istikrarın sağlanması için ABD´ye ve uluslararası camiaya ülkeye olan desteklerini devam ettirmeleri çağrısında bulundu.

´ORDUNUN KAPASİTESİ ARTTIRILMALI´

Kenyatta, Somali´de 30 Ekim´de düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinin başarıya ulaşmasının da uluslararası kamuoyunun desteğine bağlı olduğunu belirtti.
Afrika Birliğinin 2018´e kadar, Afrika Birliği Somali Misyonundaki (AMİSOM) asker sayısını düşürmeyi planladığını kaydeden Kenyatta, ülkede Somali ordusuna görev devrinin yapılabilmesi için ordunun kapasitesinin artırılması gerektiğini ifade etti.

Kenyatta Güney Sudan´daki barış sürecinin yeniden sağlanmasına destek veren ve bölge ülkelerinin yanında olan ABD ile uluslararası kamuoyuna teşekkür etti.
Kerry de Kenya´nın bölgenin güvenliğine yönelik çalışmaları ve çözüm arayışlarını desteklediklerini söyledi. 
Kenya Devlet Başkanlığı Sarayı´nı ziyaretinin ardından Kerry, Doğu Afrika ülkeleri Somali, Kenya, Uganda, Sudan ve Güney Sudan´ın dışişleri bakanları ile basın toplantısında bir araya geldi.

KERRY´DEN ´FARKLILIKLARI DİYALOG YOLUYLA HALLEDİN´ MESAJI 

Kerry basın toplantısında yaptığı konuşmada, 2017´de genel seçimlere gidecek Kenyalı liderlere farklılıkları diyalog yoluyla halletmeleri gerektiğini söyleyerek, ABD´nin ülkedeki genel seçim çalışmalarında kullanılması için 25 milyon dolar bağış yapacağını duyurdu.
Kerry´nin Kenya´dan sonra resmi temaslarda bulunmak üzere Nijerya´ya geçmesi bekleniyor.
Diğer taraftan Güney Sudan´da muhaliflerin lideri konumundaki eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar, ülkeyi terk ederek perşembe günü Demokratik Kongo Cumhuriyeti´ne sığınmasının ardından ülkedeki çatışmaların yeniden başlama ihtimali olduğu belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit ile eski yardımcısı Machar yanlıları arasında 8 Temmuz´da Güney Sudan´da meydana gelen iç çatışmalarda, aralarında 30´dan fazla sivilin de bulunduğu yaklaşık 270 kişi yaşamını yitirmişti.



Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Türkiye

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.

Dünya

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.

Türkiye

Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Genç ASAM

Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı

Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi

Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı

ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı

Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme

HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Yükleniyor

loading