Tarih: 10.03.2019 02:59

ABD Dışişleri Balkanlar´daki ‘Rus etkisine´ karşı koyma niyetinde

Facebook Twitter Linked-in

 

 

Bloomberg´in aktardığı habere göre Palmer, Moskova´nın Yunanistan ile Kuzey Makedonya arasındaki anlaşmaları ‘özenli bir şekilde baltalama çabasında olduğunu´, ayrıca Bosnalı Sırpların arasındaki ayrılıkçı duyguları ‘ısıttığını´ düşünüyor. 

Rus yetkililerin bu şekilde bölgeye ‘kaos ve güvensizlik´ getirmeye çalıştıklarını ileri süren Palmer, 'ABD ve partnerlerimiz, Doğu Balkanlar´da yasa ve normlara dayalı bir düzenin var olmasını istiyor, Moskova ise kendi çıkarlarını kargaşadan mustarip bir bölgenin var olmasında görüyor' diye konuştu.

Sırbistan ve Kosova´nın Avrupa Birliği (AB) üyeliğine aday olabilmek için görüşme masasına dönmelerini umduğunu söyleyen Palmer, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Sırbistan ve Kosova arasındaki her türlü anlaşmanın sağlam ve kapsamlı olması gerektiğini düşünüyoruz. Anlaşmanın sınır revizyonunu içermesi de gayet mümkün. ABD böyle bir senaryoyu desteklemiyor, fakat dışlamıyor da.'

RUS VEKİL: GELECEĞİ OLMAYAN VE YIKICI BİR FİKİR

Rus parlamentosunun alt kanadı Duma´da Dışişleri Komitesi üyesi Anton Morozov, Russia Today´e (RT) verdiği demeçte Palmer´in açıklaması ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

Morozov, 'Bunun ABD ve AB´nin, Rusya´nın bu bölgenin halklarıyla çok sıkı bağları olduğunu anlıyor olmaları ile bağlantılı olduğunu düşünüyorum. Şu anda Avrupa´daki ilişkilerin tüm karmaşıklığına rağmen, sıradan insanlar düzeyinde halk diplomasisi çok güçlü olmaya devam ediyor' diye konuştu.

Özellikle yakın dostane ilişkilerin Rusya´nın devlet olarak ta bu bölgede etkili olmasına yardım ettiğine dikkat çeken Morozov, şöyle devam etti:

'Örneğin Sırp halkına her zaman yardım ettik ve onunla sıcak ilişkiler kurduk. Bizim için Balkanlar´daki birçok halk için geçerli olduğu gibi kardeş bir halk. Avrupalı politikacıların fikri tamamen umutsuz ve yıkıcı. Barış ve sürdürülebilir kalkınma mücadelesinde çabalar birleştirilmeli, düşman aramaya çalışılmamalı.'




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —