• BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19

‘ABD eski başarısız Suriye politikasından vazgeçti´

‘ABD eski başarısız Suriye politikasından vazgeçti´

Suriye´nin güneybatısında ateşkesin sağlanması yönünde Rusya ile ABD arasında sağlanan anlaşmayı değerlendiren Şam Üniversitesi öğretim görevlisi Bassam Abu Abdullah, Washington´un politikasını değiştirmesinin bir manevra veya Rusy

 

Sputnik´e konuşan Abdullah, 'ABD´nin Suriye´deki yeni stratejisi, eski politikasının başarısız olduğunu kabul etmesi anlamına geliyor. Politikayı değişmezlerse durumun daha da kötüleşeceğini anladılar' dedi.

ABD´nin teröristlere silah ve para yardımı politikasının verimsizliğini gösterdiğini belirten Abdullah, 'ABD´nin Suriye hükümetine alternatif olsun diye ülke dışında kurduğu muhalefet de beklentileri karşılamadı. Militanların savaş alanındaki mağlubiyetleri Batı´nın Suriye´deki stratejisini değiştirmesinin belirleyici faktörü oldu. Bu, Suriye halkının direnci ve dünyada güç dengesinin değişmesi sayesinde mümkün oldu. Moskova ve Pekin´in politik gücünün büyüdüğünü görüyoruz' yorumunda bulundu. 

´ESAD´IN KALIP KALMAMASINA SURİYE HALKI KARAR VERECEK´

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad´ın görevinde kalıp kalmamasına Suriye halkının karar vereceğini kaydeden Abdullah, 'Bu, bağımsızlık meselesidir. Bu noktada, dış müdahaleye yer verilmemeli' diye konuştu.

Fransa´nın da yeni bölgesel politikasını değerlendiren Abdullah, eski Fransız liderler Jacques Chirac, Sarkozy ve Hollande´ın izlediği dış politikasının Fransa ekonomisini vurduğunu, ayrıca Ortadoğu´daki etkinin kaybedildiğini söyledi. Uzman, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron´un bu nedenle Suriye´deki politikada değişiklik kararı aldığını belirtti. 

´SURİYE ORDUSU, İSRAİL´İN PLANLARINI BOZDU´

Abdullah ayrıca Suriye ordusunun ülkenin güney sınırlarına yoğunlaşmasının İsrail´in Golan Tepeleri´ndeki etkisini genişletme planlarını bozduğunu dile getirdi.

Suriye´deki siyasi süreçte kaydedilen ilerlemenin büyük ölçüde Moskova´nın çabaları sayesinde mümkün olduğunu kaydeden uzman, 'Rusya´nın baş rol oynadığını söyleyebiliriz çünkü gerilimi azaltma bölgelerinin oluşumu onun fikriydi. Üstelik bu girişimi Suriye hükümetiyle görüştü. Bu da Rusya ile Suriye arasındaki güvenin olduğunun kanıtı' ifadelerini kullandı.



19.1° / 12.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor