Tarih: 25.12.2020 09:40

ABD, Fas´ın egemenliğini tanıdığı Batı Sahra´da konsolosluk açıyor

Facebook Twitter Linked-in

 

ABD Dışişleri Bakan Pompeo, ABD´nin Batı Sahra´da konsolosluk açma sürecini başlattığını duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, 'Batı Sahra´da ABD konsolosluğu açma sürecini başlatıldığını ve orada bir sanal misyon faaliyetinin başlatılmasını duyurmaktan mutluluk duyarım' ifadelerini kullandı.

Daha sonra yaptığı yazılı açıklamada ise Pompeo, 'Başkan Trump´ın Batı Sahra üzerinde Fas Krallığı´nın egemenliğini tanıma ilanı gereğince, Dışişleri Bakanlığı, bölgede bir ABD konsolosluğu açma sürecini başlattı' bilgisini paylaştı.

Konsolosluk ABD´nin Rabat Büyükelçiliği´ne bağlı olacak

Pompeo, konsolosluk hizmetleri vermek üzere sanal diplomatik misyon faaliyetlerinin de başlatıldığını yinelerken, faaliyete başlayan sanal misyon ve daha sonra kurulacak konsolosluğun ABD´nin Rabat Büyükelçiliği´ne bağlı olacağına dikkati çekti.

Pompeo aynı zamanda, Washington yönetiminin Fas ile Polisario Cephesi arasındaki müzakerelere de destek vereceğini belirti.

Geçen hafta Demokratik Kongo Cumhuriyeti de Batı Sahra´da konsolosluk açtığını duyurmuştu.

ABD´nin bugünkü kararıyla birlikte Batı Sahra´da konsolosluk açan ya da açacağını duyuran ülkelerin sayısı 20´ye yükseldi.

ABD Başkanı Donald Trump, Fas ve İsrail´in tam diplomatik ilişki kurulmasına yönelik anlaşmaya vardığını ve Batı Sahra´da Fas´ın hakimiyetini tanıdıklarına dair bir bildirge imzaladığını duyurmuştu.

Batı Sahra sorunu

Fas´ın 1975´te eski İspanyol sömürgesi Batı Sahra´yı topraklarına katmasının ardından Cezayir´in destek verdiği bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi ile Fas yönetimi arasında başlayan gerginlik devam ediyor.

Fas, bölgenin kendi egemenliğinde kalması gerektiğini savunurken Polisario Cephesi, Batı Sahra´nın bağımsız devlet olduğunu ileri sürüyor.

Polisario Cephesi, 1991´de Birleşmiş Milletler´in (BM) ara buluculuğunda varılan ateşkes anlaşmasına kadar Fas güvenlik güçlerine karşı silahlı mücadele yürütüyordu. Ateşkes anlaşmasından bu yana Batı Sahra´nın statüsüyle ilgili görüşmeler başarıya ulaşamadı.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —