Tarih: 29.01.2018 19:16

ABD, Fırat´ın doğusunda kalabilmek için Menbiç´ten vazgeçebilir´

Facebook Twitter Linked-in

 

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu´nun (ÖSO) Suriye´nin kuzeyindeki Afrin´de YPG´ye yönelik olarak yürüttüğü Zeytin Dalı Harekâtı sürerken; Afrin´in ardından Menbiç´e yönelik operasyon gerçekleştirileceği yönünde sinyal veren Ankara´ya Washington´dan yanıt geldi. ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Joseph Votel, ABD askerlerinin bulunduğu Menbiç´ten çekilmeyi değerlendirmediklerini söyledi. Votel´in belirttiği üzere ABD´nin Suriye´nin kuzeyindeki Menbiç´ten çekilmemesi ihtimali Suriye´nin kuzeyinde çeşitli senaryoları gündeme getiriyor. Bunlardan ilki, operasyonun Afrin´le sınırlı kalması; bir diğeri ise olası bir operasyonda iki NATO müttefiki olan ABD ve Türkiye´nin sahada karşı karşıya gelmesi. Peki Menbiç´e yönelik operasyon gerçekleştirmenin ve gerçekleştirmemenin hem Türkiye açısından sonuçları ne olur? Konuyu Sputnik´e Strateji Uzmanı ve Emekli Tuğgeneral Naim Babüroğlu değerlendirdi. 

‘TÜRKİYE´NİN BEKASI İÇİN FIRAT´IN DOĞUSUNA YÖNELİK OPERASYON ŞART´

Türkiye´nin siyasi amaçlarıyla askeri hedeflerinin birbirine uyumlu hale gelmesinin önemli olduğuna işaret eden Babüroğlu 'Türkiye´nin belirlediği siyasi amaç neydi? Bir; Suriye´de bulunan PYD/PKK teröristlerini etkisiz hale getirmek. İki; Doğu Akdeniz´e uzanacak bir terör koridorunu engellemek. Üç; Suriye´nin toprak bütünlüğünü sağlamak. Peki bu siyasi hedeflere ulaşmak için belirlenmesi gereken askeri hedefler neler olmalı? Bunu anlamak için şu soruları sormak lazım: El Bab operasyonu Suriye´deki PYD/PKK varlığını engelledi mi? Sürmekte olan Afrin operasyonu başarıyla tamamlandığında PYD/PKK unsurları tamamen etkisiz hale getirilecek mi? İki sorunun cevabı da hayır. O zaman sırada Menbiç ve tabii ki Fırat´ın doğusu da var. Asıl stratejik hedef ise Fırat´ın doğusu' dedi.

El Bab, Afrin ve hatta Menbiç´teki 'terör unsurlarının' etkisiz hale getirilmesinin Türkiye´nin beka sorununu çözmeyeceğine işaret eden Babüroğlu 'Siz Afrin´i, El Bab´ı ve Menbiç´i kontrol altına alsanız bile Fırat´ın doğusundaki 550-600 kilometrelik alan PKK/PYD bölücü terör örgütünün elinde kaldığı için Türkiye için tehdit sürüyor demektir. Bu da demek oluyor ki, belirlenen siyasi hedeflerin gerçekleştirilmesi ancak ve ancak Fırat´ın doğusundaki PKK/PYD´nin etkisiz hale getirilmesiyle mümkündür' ifadelerini kullandı.

‘ABD, FIRAT´IN DOĞUSUNDA KALMAK İÇİN MENBİÇ´İ PAZARLIK MALZEMESİ YAPABİLİR´ 

ABD´nin Fırat doğusuna dokunulmaması için Menbiç´i pazarlık malzemesi yapma ihtimaline değinen Babüroğlu 'Afrin´den sonra sırada Menbiç var. ABD ‘Menbiç´e girmeyin´ diyebilir ancak benim değerlendirmem ABD´nin Fırat´ın doğusuna girilmemesi şartıyla Menbiç´e girilmesini kabul edebileceği yönünde. Yani ABD ‘Fırat´ın doğusuna gelmeyin ama hadi o zaman yalnızca Menbiç´i alın´ diyebilir. Peki böyle derse Türkiye kazançlı mı çıkar? Politik hedeflerin ne olduğu hatırlandığı zaman, cevabın hayır olduğu da net. Kaldı ki Fırat´ın doğusuna yönelik bir operasyon gerçekleşmezse Afrin ve olası Menbiç operasyonunun sonucu olarak oralardan kaçan PYD/PKK´lılar Fırat´ın doğusunda toplanacak. Zaten halihazırda Fırat´ın doğusunda 60 bin PYD´li var. Fırat´ın doğusunda Suriye nüfusunun yüzde 30´u ve Suriye enerji kaynaklarının yüzde 50´si orada. Bu durumda Fırat´ın doğusuna yönelmeyen bir Türkiye, Suriye´den bekasını hedef alan PYD/PKK tehdidini yok edemez. Fırat´ın doğusunda ABD PYD/PKK´yı eğitmeye, silahlandırmaya ve örgüte danışmanlık hizmeti vermeye devam eder. Ve örgüt orada güçlenir' diye konuştu.

‘TEK ÇÖZÜM SURİYE ORDUSUYLA İŞ BİRLİĞİ´ 

Türkiye´nin Fırat´ın doğusuna yönelik operasyon gerçekleştirmesi için Suriye ordusuyla iş birliği yapmasının şart olduğunu ifade eden Babüroğlu 'Türkiye´nin Fırat´ın doğusuna el atması için de Suriye rejimiyle iş birliği yapması şart. Suriye rejimi, ABD ile iş birliği yapan PYD ve diğerlerini ‘vatan haini´ ilan etti. Güzel. O halde Türkiye´nin yapması gereken Suriye ordusuyla iş birliği yapıp PYD/PKK´yı zayıflatarak yok etmek. Bunu yaparsa Türkiye´nin eli kuvvetlenir. Belki o zaman Suriye, Türkiye´yi toprağına da davet eder. Suriye, Rusya ve İran´ı davet ettiği gibi Türkiye´yi de toprağına davet ederse de Türkiye´nin eli oldukça güçlenir' dedi ve ekledi:

'İş birliği sağlanırsa PYD/PKK´dan kurtarıldıkça, kurtarılan bölgelere Suriye bayrağı dikilebilir. Neticede Türkiye her zaman ‘Biz işgalci değiliz, orada kalıcı değiliz Suriye´nin toprak bütünlüğüne saygılıyız´ diyor. Bunu söyleyen bir Türkiye de elbette Suriye´den çekilecektir. Zaten bu konu Rusya ile bu konu görüşülmüş ve koordine edilmiştir. Ancak Türkiye eğer ki Suriye´yle iş birliğine gitmezse ülkenin ABD´ye karşı kozu zayıf kalır ve Fırat´ın doğusuna operasyon gerçekleşmeyebilir. Türkiye´nin beka sorunu ancak iş birliği yaparak çözülür.'

 

 



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —