9470,18%1,09
34,56% 0,25
36,03% -0,55
2994,82% 1,12
5006,23% 1,01
ABD hükümeti, 10 Aralık Cuma günü, Yunanistan´a olası dört fırkateynin satışına yeşil ışık yaktı ve Eylül ayında üç Fransız fırkateyninin Yunan donanmasına satışına ilişkin bir anlaşmayı imzalayan Paris ile rekabet etti.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis, Eylül ayı sonunda Yunanistan´a yaklaşık 3 milyar avroluk üç savunma ve müdahale fırkateyni tedariki konusunda anlaşmaya varırken, Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada bir planı önceden onayladığını duyurdu. Atina´da 6,9 milyar dolar değerinde dört savaş fırkateyni ve teçhizatını satmak.
Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya ve Birleşik Krallık arasında, Avustralya Donanması ile Fransız denizaltılarının devasa bir sözleşmesini torpido eden anlaşmanın üzerinden üç aydan kısa bir süre sonra, Washington ve Paris arasında eşi görülmemiş bir diplomatik krize neden olan Joe Biden yönetimi, böylece Fransa´ya sulu bir savunma sözleşmesini yeniden üflemeye çalışıyor.
Washington, Yunan MEKO sınıfı fırkateynlerinin 2,5 milyar dolar olarak tahmin edilen bir meblağla modernizasyonunu da onayladı. Açıklamada, sözleşmenin her iki durumda da Yunan donanmasının modernizasyonu için 'uluslararası bir ihaleyi kazanana verileceği' belirtildi.
28 Eylül´de Paris´te duyurulan Fransız-Yunan anlaşmasına göre, Naval Group tarafından Fransa´da Lorient´te, 2025 ve 2026´da Yunan donanmasına teslim edilmek üzere üç savunma ve müdahale fırkateyni (ihracat için Belharra olarak adlandırılır) inşa edilmelidir.
Denizaltı olayının acı hatırası
Fransız Savunma Bakanlığı: Önceki anlaşma ayrıca isteğe bağlı bir dördüncü fırkateyni de kapsıyor.Sözleşmenin 'yıl sonuna kadar' imzalanması gerekiyor. Antlaşma gemilere ek olarak, füze üreticisi MBDA´nın silahlarının (Aster uçaksavar füzeleri, Exocet gemisavar füzeleri ve torpidolar) tedarikini ve üç yıl boyunca destek hizmetlerini içeriyor.
Eylül ayında Amerika Birleşik Devletleri, Hint-Pasifik bölgesinde Avustralya ve Birleşik Krallık ile Canberra´ya nükleer enerjili denizaltıların teslimatı da dahil olmak üzere bir güvenlik ortaklığı duyurdu. Avustralya, bu nedenle, geleneksel denizaltıların teslimatı için Fransa ile imzalanan devasa bir sözleşmeyi bozmuş ve Paris´i kızdırmıştı.
Fransa, Amerika Birleşik Devletleri ve Avustralya´daki büyükelçilerini geri çağırdı ve Amerikan başkanı, Amerika Birleşik Devletleri´nin uzun zamandır müttefiki ile daha iyi iletişim kurabileceğini itiraf etti.
Ekim ayının sonunda Roma´da Joe Biden, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yaptığı uzlaşma görüşmesi sırasında Avustralya denizaltılarıyla ilgili sayfayı çevirmeye çalıştı. İki devlet başkanı, özellikle ihracat izinleri hususunda 'askeri ticaret konusunda stratejik bir diyalog' başlatma niyetlerini açıklamıştı.