Tarih: 24.10.2017 09:50

ABD Genelkurmay Başkanı´ndan Nijer Saldırısı ile İlgili Yeni Detaylar

Facebook Twitter Linked-in

 

Nijer´de dördü Amerikalı dokuz askerin hayatını kaybettiği saldırı ile ile ilgili ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford, yeni bilgiler paylaştı. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dunford, askerlerin devriye sonrası üslerine döndüğü sırada 50 IŞİD militanı tarafından pusuya düşürüldüğünü açıkladı.

Joseph Dunford, 4 Ekim´deki saldırıdan 19 gün sonra Savunma Bakanlığı Pentagon´da kameraların karşısına geçti. Dunford, askerlerin çatışma başladıktan bir saat kadar sonra destek güç talep ettiğini söyledi. Talep üzerine insansız bir hava aracının dakikalar içinde çatışma bölgesine uçtuğunu kaydeden Dunford, Fransız jetlerinin ise çatışma başladıktan iki saat sonra geldiğini belirtti.

Askerlerin çatışmanın ilk saatinde destek talep etmediğine dikkat çeken Genelkurmay Başkanı, “Tahminen birlik, durumu ek güç olmadan sonlandırabileceğini düşündü” dedi.

Dunford ABD askerlerinin, verilen emirler dışına çıktıklarına ya da çok fazla risk aldıklarına dair bir gösterge olmadığını, soruşturmanın da bununla ilgili olduğunu söyledi. Özel kuvvetlerin ne yapıp yapmadığıyla ilgili spekülasyon yapıldığını da savunan Dunford, “Keşif görevi olarak başladıktan sonra ne oldu, görev mi değişti? Bu da sorulan sorulardan biri. Adil bir soru elbette ama size kesin bir yanıt veremem” diye konuştu.

CNN televizyonunun iddiasına göre hayatını kaybeden askerlerden Çavuş La David Johnson´ın cansız bedeni, çatışmadan 48 saat sonra bir buçuk kilometre uzakta bulunmuştu. Bu iddiayı teyit etmeyen Genelkurmay Başkanı´ndan yalanlama da gelmedi. Dunford, “Bence askerlerin ailelerine ve Amerikan halkına şeffaflık borçluyuz” demekle yetindi.

Nijer´deki saldırıdan sonra ABD´nin Afrika´daki askeri varlığı ile ilgili tartışmalar da alevlendi. Cumhuriyetçi Senatör John McCain, başkanı olduğu Senato Silahlı Hizmetler Komitesi´nin yeterince bilgilendirilmediğini savundu. Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham da, “Nijer´de 1000 askerimiz olduğunu bilmiyordum” açıklamasını yaptı. Pentagon ve Beyaz Saray ise Kongre´nin bu yıl birkaç defa Nijer´deki misyonla ilgili bilgilendirildiğini belirtiyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —