Tarih: 28.03.2019 09:00

ABD, Golan kararıyla BMGK´da yalnız kaldı

Facebook Twitter Linked-in

 

BMGK, ABD Başkanı Donald Trump´ın Golan Tepeleri üzerinde İsrail egemenliğini tanımasının ardından Suriye´nin talebi üzerine toplandı. 

ABD´nin BM Daimi Temsilciliği Siyasi Koordinatörü Rodney Hunter, Konseyde yaptığı konuşmada, ´Golan Tepeleri´nin Suriye hükümeti ve İran tarafından kontrol edilmesine izin verilmesi durumunda Şam, İran ve Hizbullah´ın İsrail´e yönelik saldırılarına göz yumulmuş olacağını´ savundu. Hunter, ´´Bu karar İsrail´in güvenliği açısından kritik stratejik öneme sahip ve ABD, bölgenin istikrarına katkıda bulunacağına inanıyor´´ dedi. Rodney Hunter, ayrıca ABD´nin Golan kararının Suriye-İsrail ateşkes hattındaki Birleşmiş Milletler Ateşkes Gözlemci Gücü´nü (UNDOF) etkilemeyeceğini belirterek, barış gücü misyonunun bölgede kalması gerektiğini söyledi.

Ancak ABD tek taraflı aldığı bu kararı savunduğu BMGK´de yalnız kaldı. Konseyin diğer 14 üyesi işgal altındaki bölgenin İsrail toprağı olmadığı konusunda birleşti.

RUSYA: ABD´NİN TEK TARAFLI KARARI, ULUSLARARASI HİÇBİR HUKUKİ KARARI DEĞİŞTİRMEYECEK

Rusya´nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Vladimir Safronkov keyfi alınan ve dünya düzenine karşı çıkan bu kararın başarısız olmaya mahkum olduğunu belirterek, ´´ABD´nin ne sebeple olursa olsun tek taraflı aldığı bu karar, uluslararası hiçbir hukuki kararı değiştirmeyecek.´´ dedi. 

Konseydeki Avrupa Birliği (AB) üyesi üyesi ülkeler de ABD´nin Golan Tepeleri kararının BMGK kararlarıyla ters düştüğü görüşünü paylaştı.

Daimi üyelerinden Fransa ve İngiltere ile geçici üyeler Belçika, Almanya ve Polonya BMGK´nin 242, 338 ve 497 sayılı kararlarına atıfta bulunarak Golan Tepeleri´nin İsrail toprağı olmadığını bildirdi.

SURİYE´DEN ABD´Lİ TEMSİLCİYE: ÜLKENE UTANÇ GETİRDİN

Suriye´nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi ise ABD ve İsrail´e sert eleştiriler yöneltti. ABD Başkanı Donald Trump´ın Golan Tepeleri kararını kınayan Caferi, ´´ABD kendi taahhütlerine ters düşüyor. Ülkene utanç getirdin. Bu utanç verici bir karar. Amerikan icraatları tehlikeli çünkü uluslararası siyaseti çarpıtma konusunda düşüncesiz ve benzeri görülmemiş bir eğilimi temsil ediyor´´ dedi. 

BMGK´nin, İsrail´in 1981´de Golan Tepeleri´ni ilhak etmesinin ardından aldığı 497 sayılı ilk karar, İsrail işgaline karşı çıkıyor ve kararda ´´İsrail´in işgal altındaki Golan Tepeleri´nde kendi kanunlarını, yargısını ve idaresini uygulama kararı hükümsüzdür ve uluslararası hukuki geçerliliği yoktur´´ ifadesi kullanılıyor.

İsrail, Suriye toprağı olan Golan Tepeleri´ni 1967´den bu yana işgal altında tutuyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —