• BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,43% 0,23
  • EURO

    34,81% 0,73
  • GRAM ALTIN

    2423,18% 1,82
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00

ABD: İran ile ön şartsız görüşmeye hazırız

ABD: İran ile ön şartsız görüşmeye hazırız

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İranlı yetkililerle ön şartsız görüşmeye hazır olduklarını söyledi.

 

İran´a karşı ´tarihin en ağır´ yaptırımlarını uygulayan ABD yönetiminin Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Avrupa turu kapsamında ülkesinin İran´daki çıkarlarını temsil eden İsviçre´yi de ziyaret etti. 

Pompeo, Ticino kantonunun başkenti Bellinzona´da İsviçre Dışişleri Bakanı Ignazio Cassis ile bir araya geldi.

Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, Pompeo, İran´a, kaynaklarını kendi halkı için kullanma çağrısında bulundu.

´ESAD VE HİZBULLAH´A DESTEĞİ KES´ MESAJI 

İran´ın kaynaklarını kendi halkının temel ihtiyaçlarının karşılanması yerine Hizbullah ve Suriye için harcadığını iddia eden ABD Dışişleri Bakanı, İran´ın Suriye´deki faaliyetlerinden dolayı 6 milyon insanın yerinden edildiğini savundu. 

RUHANİ´YE YANIT

İran Cumburbaşkanı Hasan Ruhani´nin, uluslararası kararlar çerçevesinde ve saygılı bir şekilde masaya oturanlarla müzakere edebilecekleri açıklamasına yanıt veren Pompeo, Tahran´la önşartsız görüşmeye hazır olduklarını duyurdu.  

´EĞER NORMAL ÜLKE GİBİ DAVRANIRLARSA´

'(İran ile) önşartsız görüşmeler yürütmeye, masaya oturmaya hazırız' diyen Pompeo, bunun için ´İran´ın normal bir ülke gibi davranmasını´ istediklerini ifade etti. 

İran´ın Ortadoğu´daki ´şer faaliyetlerini´ tersine çevirmek için çalışmaya devam edeceklerini dile getiren ABD Dışişleri Bakanı, bu kapsamda Tahran´a yönelik baskılarının devam edeceğini sözlerine ekledi.

İSVİÇRE´DEN ´YAPTIRIMLAR HALKI VURUYOR´ VURGUSU

İsviçreli mevkidaşı Ignazio Cassis, yaptırımlar yüzünden İran halkının acı çektiğine dikkat çekip Tahran´a özellikle ilaç ve gıda şeklinde insani yardım yapmak istediklerini duyurdu.

Cassis, bunun için İran´ın ödeme yapması gerekeceğini, bunun da ancak Washington´ın İran bankalarının para transferi yapmasına izin vermesiyle mümkün olabileceğini belirtti. 

TRUMP İSTİYOR 

Daha önce ABD Başkanı Donald Trump da İran´la konuşmak istediğini, Tahran´ın müzakere masasına gelmesini umduğunu ifade etmişti. 

HAMANEY´DEN RET

İran dini lideri Ayetullah Ali Hameney ise çarşamba günü Ruhani´nin ardından yaptığı açıklamada Washington ile müzakere etmeyeceklerini vurgulamıştı. 



16.8° / 12.2°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor